KOŠICE: Črevné infekčné ochorenie už postihlo vyše130 ľudí Košice 14. septembra (TASR) - Pacientov s črevným infekčným ochorením v Košiciach stále pribúda. Od ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Košice 14. septembra (TASR) - Pacientov s črevným infekčným ochorením v Košiciach stále pribúda. Od uplynulého víkendu ošetrili lekári Univerzitnej nemocnice L. Pasteura už vyše 130 pacientov, počet hospitalizovaných stúpol na 48."Počas štvrtka (13. septembra) a noci boli na Klinike infektológie a cestovnej medicíny (KICM) ambulantne ošetrení ďalší 15 pacienti s príznakmi zápalu žalúdka a čriev. Osem z nich hospitalizovali, pričom v dôsledku preplnených lôžok na oddelení kliniky museli dvoch pacientov presunúť na vyhradené lôžka VI. Internej kliniky," uviedla dnes hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.Na VI. internej klinike by sa tak mali liečiť už piati pacienti nakazení salmonelózou.Laboratórne testy potvrdili epidémiu salmonelózy, ktorá minulý týždeň postihla desiatky zamestnancov spoločnosti U.S. Steel po požití stravy. Salmonelu našli v podávanom bravčovom mäse.V utorok dopoludnia sa objavil nový zdroj nákazy z okolia Košíc, ktorý s prvotným zdrojom vôbec nesúvisí. "Od štvrtka evidujeme už v poradí tretí zdroj, ktorým je strava. Ani ten nemá s predchádzajúcimi dvoma zdrojmi nákazy žiadnu súvislosť. Situáciu naďalej riešime s regionálnymi hygienikmi," uviedla Šustová.Všetci doposiaľ hospitalizovaní pacienti sú dehydratovaní a v ich prípade je nevyhnutná najmä infúzna liečba na rehydratáciu. Ani jeden z nakazených infekčným ochorením zatiaľ podľa hovorkyne nie je v ohrození života.

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.