KDR: Začalo sa očkovanie miliónov ľudí proti žltej zimnici Kinshasa 17. augusta (TASR) - Masívne očkovanie proti žltej zimnici sa dnes začalo v Konžskej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 17.08.2016 categoryDenné správy

Kinshasa 17. augusta (TASR) - Masívne očkovanie proti žltej zimnici sa dnes začalo v Konžskej demokratickej republike (KDR) v snahe dosiahnuť, aby sa nešírila ďalej do sveta, informovala agentúra AP.Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a humanitárne organizácie, napríklad Lekári bez hraníc a Save the Children, plánujú v najbližších desiatich dňoch zaočkovať až 10,5 milióna obyvateľov KDR.Agentúra DPA v utorok uviedla, že vakcinácia sa má týkať až 12 miliónov ľudí. Pri očkovaní sa zamerajú na hlavné mesto Kinshasa, kde je riadne zaočkovaná len pätina z desiatich miliónov obyvateľov, a na ďalšie dve provincie v blízkosti susednej Angoly. Niekoľko miliónov ľudí zaočkujú aj v Angole.Od vlaňajšieho vypuknutia epidémie žltej zimnice v angolskej metropole Luanda na ňu v KDR zomrelo 95 ľudí, pričom v krajine evidujú ďalších 2000 prípadov podozrenia na toto ochorenie, uviedla tento mesiac WHO. V Angole zabila žltá zimnica od júla 2016 podľa WHO už 369 ľudí.Humanitárna organizácia Save the Children označila epidémiu za najväčšiu v danom regióne za uplynulé tri desaťročia. Pre nedostatok očkovacej látky zdravotníci použijú len pätinovú dávku vakcíny. Milióny obyvateľov budú preto pred nákazou chránení len rok.Žltú zimnicu rozširujú komáre. V konečných štádiách vyvoláva krvácanie z očí, uší a nosa, zlyhanie telesných orgánov a zožltnutie pokožky a očí, podľa ktorého získala pomenovanie žltá zimnica. Zatiaľ na ňu neexistuje žiadny známy liek.2 20 haj dod gon

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.