lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


India: Za pľuvanie na verejnosti hrozí pokuta a tiež väzenie Naí Dillí 16. apríla (TASR) - Indická vláda vo štvrtok oznámila, že pľuvanie na verejnosti ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 16.04.2020 categoryDenné správy

Naí Dillí 16. apríla (TASR) - Indická vláda vo štvrtok oznámila, že pľuvanie na verejnosti sa bude v krajine trestať pokutou a odňatím slobody až na jeden rok. Toto opatrenie prichádza v čase, keď počet pozitívnych prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 prekročil v Indii hranicu 12.000, uvádza agentúra DPA.Pľuvanie je jedným z mnohých problémov, ktorým musí India - krajina s 1,3 miliardami obyvateľov - čeliť v úsilí obmedziť šírenie choroby Covid-19, ktorú spôsobuje práve tento nový typ koronavírusuPľuvanie po žuvaní tabaku, arekových orechov a betelových listov s omamnými účinkami je v Indii bežné a samosprávy sa tak vo viacerých mestách už pred rokmi rozhodli, že za pľuvanie budú ukladať pokuty. Tieto nariadenia sa však väčšinou neberú vážne. Nedávno sa dokonca vyskytli prípady, keď pacienti s Covidom-19 pľuli na zdravotníkov. "Vírus sa šíri kvapkami, takže pľuvanie je za súčasných okolností nebezpečné. Musíme ho preto prísne trestať," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Puňja Šrívástavová.Odmietnutie rešpektovania vládnych nariadení môže podľa zákona vyústiť až do trestu odňatia slobody vo výške jedného roka alebo finančnej pokuty, prípadne oboch naraz. Presné výšky pokút určujú regionálne vlády.Ministerstvo vnútra odporučilo regionálnym vládam, aby zakázali predaj žuvacieho tabaku, ktorý sa nefajčí, a zakázali tiež pľuvanie na verejnosti. Od 8. apríla si stámilióny ľudí v Indii musia na verejných priestranstvách povinne zakrývať nos a ústa. Miestne orgány vydali toto nariadenie v najväčších mestách, ako sú Naí Dillí či Bombaj, ako aj v najľudnatejšom štáte Uttarpradéš, kde žije približne 200 miliónov obyvateľov.Indická vláda od 20. apríla umožní obnoviť priemyselnú výrobu vo vidieckych oblastiach. Jej snahou je zmierniť obavy miliónov ľudí zo straty živobytia, ktoré sa po nedávnom predĺžení celoštátnych obmedzení pohybu až do 3. mája ešte zvýšili, píše agentúra Reuters.Podľa oficiálnych vládnych údajov v Indii evidujú 12.380 aktívnych prípadov nákazy novým koronavírusom a 418 úmrtí. Z choroby sa vyliečilo 1489 pacientov.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...