lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


INEKO: Navrhované zvýšenie platov pre atestovaných lekárov je veľkorysé Bratislava 18. novembra (TASR) - Navrhované zvýšenie pre atestovaných lekárov je z pohľadu nie príliš ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 18.11.2022 categoryDenné správy

Bratislava 18. novembra (TASR) - Navrhované zvýšenie pre atestovaných lekárov je z pohľadu nie príliš optimistického stavu verejných financií veľkorysé. Pre TASR to uviedol riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar. "Ak prejde návrh ministerstva financií, tak zvýšené platy atestovaných slovenských lekárov budú v porovnaní s Českou republikou vysoko konkurencieschopné," skonštatoval. Zachar poukázal, že českí lekári vlani v štátnych a krajských nemocniciach zarobili so všetkými príplatkami a nadčasmi podľa českého štatistického úradu 4100 eur, čo je 2,8-násobok českej priemernej mzdy v hospodárstve. Slovenskí lekári podľa Národného centra zdravotníckych informácií zarobili v priemere so všetkými príplatkami v hrubom takmer 3500 eur, čo podľa analytika predstavuje 2,9-násobok slovenskej priemernej mzdy.Upozornil, že takýto štedrý platový automat a každoročná valorizácia pre všetkých bez rozdielu rozsahu a kvality odvedenej práce bude fixovať obrovské objemy verejných prostriedkov na personálne náklady nemocníc. "Nezostane teda dostatok zdrojov na ďalšie motivovanie pracovitých a kvalitných pracovníkov, na zlepšovanie infraštruktúry a podmienok pre prácu zdravotníkov, ktoré lekárski odborári žiadajú," podotkol Zachar.Môže to mať podľa neho aj následky na predlžovanie zadlžovania slovenských štátnych nemocníc. "Nepredpokladám, že politici z tohto titulu zvýšia dane a zdravotné odvody občanov. Budú mať vôbec čo robiť, aby každoročne vyčlenili dostatok peňazí zo štátneho rozpočtu na zvyšujúce sa mzdové nároky zdravotníckych pracovníkov, pričom na rozvoj a odstraňovanie investičného dlhu zostane asi menej peňazí, ak odhliadneme od európskych zdrojov," dodal.Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. Trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli na zlepšenie situácie v sektore. Naposledy rokovali odborári s vládou v stredu (16. 11.), k dohode nedošlo. Ďalšie stretnutie má byť v pondelok 21. novembra.Minister financií Igor Matovič (OĽANO) po rokovaní informoval o dodatočnej ponuke na zvýšenie platov lekárov v nemocniciach. Mzdy by sa tak mohli v budúcom roku zvýšiť nie len neatestovaným, ale aj atestovaným lekárom. Pri nich by mal koeficient minimálnej mzdy stúpnuť z 2,3 na 2,5-násobok priemernej mzdy. Ich platy by sa mali zároveň odvíjať aj od odpracovaných rokov.Priemerný plat lekára v nemocnici so všetkými príplatkami a už schválenými zmenami by mal byť podľa Matoviča v budúcom roku 4240 eur v hrubom, dnes je to 3493 eur. Základný plat atestovaného lekára v nemocnici bez príplatkov (20-ročná prax) by mal byť 3512 eur namiesto súčasných 2606 eur.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...