lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ILO vydala odporúčania pre bezpečný návrat do práce po vrchole pandémie COVID-19 Ženeva 28. apríla (TASR) - Medzinárodná organizácia práce (ILO) v utorok vyzvala firmy a zamestnávateľov, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 28.04.2020 categoryDenné správy

Ženeva 28. apríla (TASR) - Medzinárodná organizácia práce (ILO) v utorok vyzvala firmy a zamestnávateľov, ktoré majú po niekoľkých týždňoch prestávky pre pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 v pláne obnovenie prevádzky, aby dodržiavali ochranné opatrenia a predišli tak novej vlne kontaminácie, informovala agentúra AFP."Uplatňovanie opatrení na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci je nevyhnutné na ochranu života pracovníkov, ich rodín a obyvateľstva v ich okolí, na zabezpečenie kontinuity práce a prežitie ekonomiky," uviedol generálny riaditeľ ILO Guy Ryder.Táto výzva ILO prichádza v čase, keď Európa začína s opatrným a postupným uvoľňovaním reštrikcií zavedených úradmi v snahe spomaliť alebo zastaviť rast počtu infikovaných, ale aj v situácii, keď v Číne, ktorá sa k normálnemu životu začala vracať už koncom marca, vládnu obavy z druhej vlny epidémie choroby COVID-19.S cieľom zabezpečiť bezpečný návrat do práce a vyhnúť sa ďalším prerušeniam výroby ILO vypracovala zoznam odporúčaní. Medzi nimi je najmä zlepšenie vetrania na pracoviskách, pravidelné čistenie povrchov, dostupnosť prostriedkov na umývanie rúk a dezinfekciu.Manal Azziová, ktorá je odborníčkou ILO na bezpečnosť a ochranu zdravie pri práci, zdôraznila, že je "absolútne nevyhnutné" dodržiavať "respiračnú etiketu" platnú počas epidémie, čím mala na mysli udržiavanie bezpečných rozstupov medzi ľuďmi a dôslednosť, pokiaľ ide o hygienické návyky: často si umývať ruky, kašľať do ohybu lakťa alebo do vreckovky, používať jednorazové vreckovky a po použití ich zahodiť, nepodávať si ruky a neobjímať sa.Azziová navrhla, aby v prevádzkach zostávali vnútorné dvere otvorené a nebolo treba chytať kľučky. Za vhodné považuje aj "nepretržité upratovanie a čistenie" pracovných priestorov. ILO tiež firmy žiada, aby svojim zamestnancom bezplatne poskytli ochranné pomôcky - ak sú potrebné, a vytvorili podmienky pre prípadnú izoláciu osôb podozrivých z nakazenia sa koronavírusom, resp. pre nájdenie ľudí, s ktorými boli v kontakte.ILO apeluje na zamestnávateľov, aby prípadné epidemiologické riziká vyhodnotili včas a tak zabezpečili, že ich priestory budú od začiatku spĺňať veľmi prísne kritériá bezpečnosti a ochrany zdravia, čím sa znížia "riziká druhej vlny kontaminácie na pracoviskách".

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...