lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ILAVA: Lekárska pohotovosť pre dospelých v Ilave zrejme k 1. máju končí Ilava 13. marca (TASR) – V Ilave je ohrozené fungovanie lekárskej pohotovosti pre dospelých. Podľa riaditeľa ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Ilava 13. marca (TASR) – V Ilave je ohrozené fungovanie lekárskej pohotovosti pre dospelých. Podľa riaditeľa tamojšej nemocnice Juraja Beďatša 20 z 22 lekárov, ktorí slúžia lekárske pohotovostné služby, minulý týždeň písomne oznámilo, že 30. apríla končia v lekárskej pohotovosti v Ilave a slúžiť budú v Trenčíne.Podľa Beďatša je dôvodom skutočnosť, že lekári pracovali na pohotovosti na základe dohody o vykonaní prác s nemocnicou. Keďže od 1. januára tohto roku sa platia z dohôd sociálne a zdravotné odvody, lekári podľa neho požadovali zvýšenie platieb o sumu, o ktorú im stúpli náklady v dôsledku odvodov."Chceme, aby asi 90.000 obyvateľov okresu Ilava malo lekársku pohotovosť pre dospelých v nemocnici v Ilave. Urobíme všetko pre to, aby sme sa dohodli. Budem apelovať na svedomie a česť lekárov, na ich zodpovednosť voči regiónu, v ktorom majú svoje súkromné ambulancie. Aby nezapredali svojich pacientov, za ktorých dostávajú kapitačné platby a nevymenili ich za vidinu zabezpečenia si svojich ekonomických požiadaviek," doplnil Beďatš s tým, že si nevie predstaviť, ako bude v Trenčíne zabezpečovaná lekárska pohotovostná služba pre taký veľký región s takou ťažkou dostupnosťou.Podľa lekárky Márie Augustínovej, lekári slúžiaci na lekárskej službe prvej pomoci nie sú ďalej schopní poskytnúť kvalitnú starostlivosť o pacientov. "V Ilave absentujú oddelenia, ktoré sú pre pacientov bytostne dôležité. Nie je tam ARO, v službe sa nedajú urobiť základné röntgenologické a sonografické vyšetrenia. Preto sme sa rozhodli, že chceme slúžiť na mieste, kde máme za sebou všetkých odborníkov, ktorých potrebujeme k našej práci," doplnila Augustínová s tým, že jedným dôvodom je aj zavedenie odvodov z dohôd o vykonaní práce.Ako dodala, aj lekári sa musia chrániť. "Keď nemáme dostupné základné vyšetrenia, nikto nás nebude kryť, ak sa niečo stane. Po trestnoprávnych kauzách nie je jednoduché byť v pohotovostnej službe 24 hodín v kuse," reagovala Augustínová na otázku, či odchod do Trenčína nie je podrazom voči pacientom v Ilavskom okrese.Starostka obce Tuchyňa v Ilavskom okrese Eva Hejduková sa o hrozbe zrušenia pohotovosti v Ilave dozvedala až minulý týždeň. "Ak by mala prejsť pohotovosť až do Trenčína, neviem si to predstaviť. Ísť s pacientom napríklad s vysokou horúčkou z obcí vzdialených aj viac ako 40 kilometrov bude veľmi zložité," povedala Hejduková.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...