lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


I. TIBENSKÝ: Chorý zdravotný systém ohrozuje každého Bratislava 20. novembra (TASR) - Chorý zdravotný systém ohrozuje každého. To bolo ústredné heslo dnešného ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 20. novembra (TASR) - Chorý zdravotný systém ohrozuje každého. To bolo ústredné heslo dnešného protestného zhromaždenia, ktoré sa uskutočnilo počas obednej prestávky pred nemocnicou na bratislavských Kramároch.Predseda Lekárskeho odborového združenia pri univerzitnej nemocnici Igor Tibenský predniesol asi pred 50 lekármi a zdravotnými sestrami vyhlásenie, v ktorom okrem iného uviedol, "týmto protestom chceme upozorniť, že základné problémy zdravotníctva v krajinách V4 sú podobné. V slovenských podmienkach sa vyznačujú predovšetkým neadekvátnymi platbami od poisťovní, nedodržiavaním Zákonníka práce a personálnych normatívov, nedostatkom personálu a nerešpektovaním už podpísanej dohody medzi vládou SR a lekármi v SR".Tibenský pripomenul, že v slovenských nemocniciach už takmer všetci lekári vyčerpali objem nadčasov, ktoré určuje ZP. Vyzval ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby začala riešiť problém nedodržiavania ZP u zdravotníckych zamestnancov a ukončila tiché tolerovanie rôznych neštandardných riešení nadčasov lekárov zo strany vedenia nemocníc. V opačnom prípade chce LOZ začiatkom budúceho roka riešiť túto situáciu nepodpísaním súhlasu s nadčasmi na vykonávanie služieb lekárov, zdôraznil Tibenský.Do spoločnej protestnej akcie lekárov z krajín V4 sa dnes zapojilo päť slovenských nemocníc, medzi nimi aj nemocnica na bratislavských Kramároch. Lekári zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska sa v rámci nej symbolicky päť minút po 12.00 h zhromaždili pred nemocnicami.Na Slovensku akcia prebehla v piatich zariadeniach, a to vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina, Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice, Trieda SNP 1, Univerzitnej nemocnici Bratislava - Kramáre a Fakultnej nemocnici s poliklinikou Prešov. Cieľom protestu bolo pripomenúť vládam ich záväzok voči zdravotníctvu. Na Slovensku sa k nemu pridali aj sestry.Centrom protestov v SR bola prešovská fakultná nemocnica. Slovenskí lekári chcú konkrétne poukázať na porušovanie Zákonníka práce, nedodržiavanie memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi a neprijateľnosť zmien v Zákonníku práce.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...