Hlavný hygienik SR vyzval dočasne nepoužívať mäso z Brazílie Bratislava 23. marca (TASR) - Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyzýva z preventívnych dôvodov prevádzkovateľov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 24.03.2017 categoryDenné správy

Bratislava 23. marca (TASR) - Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyzýva z preventívnych dôvodov prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania vrátane školských a predškolských zariadení, aby dobrovoľne pozastavili používanie mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie na prípravu pokrmov.Učiniť by tak mali vzhľadom na vzniknutú situáciu spojenú s podozrením podvodu na mäse a mäsových výrobkoch z tejto juhoamerickej krajiny, a to až do preukázania jeho zdravotnej neškodnosti na základe vykonaných laboratórnych vyšetrení."V prípade, že má zariadenie spoločného stravovania mäso alebo mäsové výrobky z Brazílie, odporúčame mu, aby kontaktoval príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva," uviedla Zuzana Drobová z komunikačného referátu ÚVZ.Úrad podľa Drobovej z rovnakých preventívnych dôvodov súčasne odporúča spotrebiteľom, aby sa informovali v zariadeniach spoločného stravovania na pôvod mäsa a mäsových produktov použitých na prípravu konkrétneho hotového pokrmu. Opatrenia hygienici navrhli z dôvodu zabezpečenia ochrany zdravia obyvateľov SR.Hlavný hygienik SR nariadil v stredu (22. 3.) mimoriadne kontroly v súvislosti s podozrením na podvod s mäsom a mäsovými výrobkami z Brazílie. Oznámenie o podvode dostal ÚVZ prostredníctvom národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF).Mimoriadne kontroly sa budú týkať všetkých zariadení spoločného stravovania vrátane školských a predškolských a budú zamerané na pôvod a vysledovateľnosť mäsa a mäsových výrobkov a preukázanie ich zdravotnej neškodnosti.Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa. Po dvojročnej akcii federálnej polície tam obvinili desiatky ľudí vrátane inšpektorov a zatvorili niektoré prevádzky. Dôvodom je podozrenie, že niektorí veľkí producenti mäsa celé roky predávali doma aj na zahraničných trhoch pokazené hovädzie a hydinové mäso.

Štítky :

Odborníci predstavili výzvu smerom k zdravotníckemu sektoru na zlepšenie života detských alergikov a astmatikov na Slovensku

Situácia s alergiami a astmou je na Slovensku čoraz vážnejšia. Počet pacientov každým rokom zásadne pribúda, osobitne aj v detskej populácii. Pri príležitosti Svetového dňa astmy alergo-imunológovia predstavili výzvu smerom k zdravotníckemu sektoru na realizáciu Spoločného programu manažmentu alergií u detí. Cieľom je podchytiť ochorenie čo najskôr, účinne ho liečiť a zabrániť tak jeho progresii do astmy.