lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Francúzsky premiér a ministri zdravotníctva čelia trestným oznámeniam lekárov Paríž/Štrasburg 26. marca (TASR) - Špeciálne upraveným vysokorýchlostným vlakom triedy TGV evakuovali vo štvrtok z ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 26.03.2020 categoryDenné správy

Paríž/Štrasburg 26. marca (TASR) - Špeciálne upraveným vysokorýchlostným vlakom triedy TGV evakuovali vo štvrtok z francúzskeho Štrasburgu 20 pacientov nakazených novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2.Chorých z Alsaska rozdelia do nemocníc v mestách Le Mans, Angers, Nantes a La Roche-sur-Yon, ktoré ležia v kraji Pays de la Loire a kde je zatiaľ menej nakazených. V každom z upravených vagónov sa budú prevážať štyria pacienti sprevádzaní lekárskymi tímami, ktoré pozostávajú z anestéziológa, internistu, jedného zdravotníka so špecializáciou na anestéziu a reanimáciu a troch zdravotných sestier. Tieto lekárske tímy vyslali univerzitná nemocnica z Nantes a nemocnice z regiónu Ile-de-France.V snahe zmierniť nápor na nemocnice v tomto regióne sa v uplynulých dňoch uskutočnili letecké transporty chorých, a to nielen v rámci Francúzska, ale aj do nemocníc v Nemecku a vo Švajčiarsku.Nemocnice v regióne Grand Est, ktorého je Štrasburg hlavným mestom, zápasia aj s nedostatkom technického vybavenia a ochranných pomôcok. Problémy spôsobuje i rastúci počet zdravotníkov, ktorí sa nakazili novým koronavírusom.Situácia v nemocniciach v najviac postihnutých regiónoch je dramatická. Ministerstvo vnútra vo štvrtok vyzvalo dobrovoľníkov z radov zdravotníkov z iných regiónov, aby prišli svojim kolegom na pomoc.V súvislosti so situáciou v zdravotníctve sa objavili vo Francúzske aj prvé trestné oznámenia. Jedno z nich na premiéra Édouarda Philippa a bývalú ministerku zdravotníctva Agnes Buzynovú podala skupina 600 lekárov a zdravotníkov vystupujúca pod názvom C19.Oboch politikov uvedení lekári obvinili zo zodpovednosti za to, že Francúzsko nebolo dostatočne pripravené na pandémiu, a to v situácii, keď si museli byť vedomí rizík nadchádzajúcej krízy. Ich sťažnosť svojimi podpismi pod petíciu na internete podporilo už vyše 200.000 ľudí.V petícii sa píše, že "podľa lekárov (C19) si vláda bola vedomá nebezpečenstiev epidémie, ale nekonala dostatočne skoro ani neprijala správne opatrenia vrátane naskladnenia masiek a vykonávania systematických testov, ktoré by umožnili izolovať bezpríznakových prenášačov vírusu schopných infikovať niekoľko ľudí".Od pondelka bolo podaných aj päť ďalších trestných oznámení: okrem už spomínanej dvojice politikov aj na súčasného ministra zdravotníctva Oliviera Vérana. Sťažovatelia ich obviňujú z "ohrozenia života" alebo "zabitia". Všetky oznámenia boli adresované Súdnemu dvoru Francúzskej republiky - jedinému orgánu, ktorý má právomoc súdiť ministrov za činy spáchané počas výkonu funkcie.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...