lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Francúzsko kritizuje plány štátov spolupracovať s Izraelom na výrobe vakcín Paríž 4. marca (TASR) - Francúzsko kritizovalo plány Rakúska a Dánska spolupracovať s Izraelom na ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 04.03.2021 categoryDenné správy

Paríž 4. marca (TASR) - Francúzsko kritizovalo plány Rakúska a Dánska spolupracovať s Izraelom na výskume a výrobe očkovacích látok proti novému druhu koronavírusu. Takéto úsilie podľa Paríža ešte viac poškodí jednotu Európskej únie v otázke očkovacej kampane. Informoval o tom agentúra AFP. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že "najúčinnejšie riešenie pre splnenie našich potrieb očkovania musí zostať v rámci EÚ". "Zaisťuje to solidaritu medzi členskými štátmi EÚ, ktorá je podstatnejšia než kedykoľvek predtým," uviedol rezort francúzskej diplomacie vo vyhlásení v stredu večer.Minister zahraničia Jean-Yves Le Drian v stredu priznal "značné" nedostatky v politike EÚ týkajúcej s vakcinácie obyvateľstva, no zároveň odmietol jednotlivé iniciatívy obchádzajúce Úniu. "Štáty EÚ by mali namiesto toho zhromaždiť svoje zdroje a zvýšiť produkčné kapacity vakcín v Európe," poznamenal. Európski predstavitelia čelia tlaku čo sa týka urýchlenia očkovania proti koronavírusu, ktoré zaostáva v porovnaní s Izraelom či Britániou, ktoré vakcíny schválili niekoľko týždňov predtým, než tak urobila Európska lieková agentúra (EMA).Rakúsky kancelár Sebastian Kurz ohlásil partnerstvo s Izraelom v pondelok so slovami, že EMA je "v schvaľovaní vakcín príliš pomalá". "Nemôžeme sa už výlučne spoliehať na EÚ," povedal Kurz pred odletom do Izraela, kde sa vo štvrtok spoločne s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou stretne s izraelským predsedom vlády Benjaminom Netanjahuom. Témou ich rozhovorov má byť spolupráca pri výrobe vakcín a výskume.Výzvam na upustenie od plánov spolupracovať s Izraelom čelí i dánska premiérka. Jej politickí partneri totiž izraelskej vláde vyčítajú, že vakcínou proti koronavírusu neočkuje obyvateľov palestínskych území (Predjordánsko a pásmo Gazy) okupovaných Izraelom rovnako ako svojich občanov.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...