Fakt.pl: Pozor na poľské zmrzliny, obsahujú viacero nebezpečných chemikálií Varšava 30. mája (TASR) - Poľskí výrobcovia zmrzliny siahajú v snahe o čo najlacnejší produkt ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Varšava 30. mája (TASR) - Poľskí výrobcovia zmrzliny siahajú v snahe o čo najlacnejší produkt nezriedka i po surovinách, ktoré patria medzi nebezpečné, ba i zdraviu škodlivé chemikálie. Vyplýva to z informácií, ktoré priniesol webový portál Fakt.pl.Podľa tohto zdroja sa používa pri výrobe vanilkovej zmrzliny namiesto vanilky piperonal, ktorý sa bežne nasadzuje proti všiam. Pri analýze ananásovej zmrzliny inšpektori našli octan etylnatý, čo je chemikália určená na čistenie pokožky. Orechová zmrzlina zasa obsahovala kyselinu maslovú, ktorá sa využíva pri výrobe kaučukových lepidiel.To však údajne nie je všetko.Časť výrobcov údajne ignoruje predpisy a používa i zakázané rakovinotvorné chemikálie, napríklad červené farbivo E127, ktoré môže spôsobiť nádorové ochorenie štítnej žľazy.Poľská legislatíva nezaväzuje výrobcov, aby na obaloch uvádzali všetky zložky výrobkov, takže o prítomnosti tých zdraviu škodlivých sa spotrebiteľ vlastne nemôže dozvedieť.Portál Fakt.pl neuviedol konkrétnych výrobcov ani nešpecifikoval, či ide o zmrzliny, ktoré sa z Poľska vyvážajú do zahraničia.12 le hy

Štítky :

Odborníci predstavili výzvu smerom k zdravotníckemu sektoru na zlepšenie života detských alergikov a astmatikov na Slovensku

Situácia s alergiami a astmou je na Slovensku čoraz vážnejšia. Počet pacientov každým rokom zásadne pribúda, osobitne aj v detskej populácii. Pri príležitosti Svetového dňa astmy alergo-imunológovia predstavili výzvu smerom k zdravotníckemu sektoru na realizáciu Spoločného programu manažmentu alergií u detí. Cieľom je podchytiť ochorenie čo najskôr, účinne ho liečiť a zabrániť tak jeho progresii do astmy.