ČR: Veterinári sťahujú z trhu Farmnársku sekanú kvôli listériám Praha 15. júna (TASR) - Česká Štátna veterinárna inšpekcia nariadila stiahnuť z trhu takmer tri ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Praha 15. júna (TASR) - Česká Štátna veterinárna inšpekcia nariadila stiahnuť z trhu takmer tri tony produktu Farmářská sekaná firmy Ravy CZ. Dôvodom je fakt, že obsahuje nebezpečné baktérie listérie, ktoré môžu byť hrozbou pre spotrebiteľov.Ako informoval server iDnes.cz s odvolaním sa na hovorcu inšpekcie Josefa Dubena, šesť šarží tohto výrobku dodali do obchodných sietí Kaufland, Tesco, Norma a Globus. Všetci odberatelia boli už o náleze informovaní a sťahovanie tovaru z trhu už prebieha.Prítomnosť baktérií listérie, prekračujúca povolené maximum v zistenom rozsahu, by pre dospelého človeka v danom objeme nemala predstavovať nebezpečenstvo, dodal hovorca. Zdravotné problémy by však po konzumácii takéhoto tovaru mohli mať starší ľudia alebo ľudia s oslabenou imunitou.Teplo síce listérie spoľahlivo likviduje, v prípade sekanej, ktorá sa konzumuje i bez tepelnej úpravy, sa však veterinárna správa rozhodla pre stiahnutie výrobku z trhu.Iba v uplynulých dňoch vrátili inšpektori českej veterinárnej správy do Číny 22 ton rybieho mäsa z aljašskej tresky. Dôvodom bol väčší obsah vody, ako bolo deklarované.Popri uvedených 20 percentách vody inšpektori v Stredočeskom kraji zistili, že mrazené mäso obsahovalo až o štvrtinu vody viac ako bolo uvedené na obale.V mraziarenskom závode v Kladne sa podarilo zadržať 19.895 kilogramov z celkového množstva viac ako 22 importovaných ton spomínaného mäsa, zvyšok sa sťahoval od odberateľov, uviedol hovorca veterinárnej správy.12 le hy

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.