lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ČR: Pri vážnej reakcii na AstraZenecu je možné podať druhú dávku inej vakcíny Praha 23. júna (TASR) - Ľudia v Česku, ktorí po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny proti ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 23.06.2021 categoryDenné správy

Praha 23. júna (TASR) - Ľudia v Česku, ktorí po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca mali vážnu imunitnú reakciu, môžu ako druhú dávku dostať inú očkovaciu látku. Pre stanicu Radiožurnál to v stredu potvrdila šéfka českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (SÚKL) Irena Storová.Ak by sa po prvej dávke vakcíny AstraZeneca vyskytla kontraindikácia, ktorá je jasne špecifikovaná v rozhodnutí o registrácii, potom sa na základe odporúčania lekára môže podať mRNA vakcína, citoval Storovú aj portál Novinky.cz.V takom prípade prichádza do úvahy očkovacia látka vyrobená touto technológiou mRNA, teda vakcína od firiem Moderna alebo Pfizer/BioNTech.Nahradiť druhú dávku vakcínou iného druhu, než bola prvá dávka, je však iba núdzové riešenie – podľa Storovej sa bude prioritne očkovať oboma dávkami rovnakej vakcíny.Údaje o bezpečnosti a účinnosti takého miešania vakcín sú len orientačné, lebo zatiaľ existuje malá vzorka výsledkov. Ďalšie výsledky sa očakávajú v blízkej budúcnosti. Doterajšie štúdie však žiadne problémy s bezpečnosťou neukazujú, doplnila Storová.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...