lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ČR: Hamáček vláde navrhne využiť u detí v školách samoodberové testy Praha 10. februára (TASR) - Minister vnútra ČR Jan Hamáček (ČSSD) českej vláde navrhne, aby ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 10.02.2021 categoryDenné správy

Praha 10. februára (TASR) - Minister vnútra ČR Jan Hamáček (ČSSD) českej vláde navrhne, aby postupovala podľa vzoru Rakúska a využívala samoodberové antigénové testy. Tie by mali umožniť postupný návrat detí do škôl. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na rozhovor, ktorý Hamáček v stredu poskytol denníku Právo.Rakúsko pre deti využíva antigénové testy, ktoré sú založené na samovýtere z prednej časti nosa, píšu Novinky.cz. Česká vláda podľa Hamáčkových vyjadrení rozhodla, že ústredný krízový štáb pripraví komplexný projekt návratu študentov do škôl a s tým súvisiace testovanie. Plán sa podľa neho bude "približovať rakúskemu modelu".Podľa zákonov platných v ČR však môže testy vykonávať len vyškolený zdravotnícky personál, pripomínajú Novinky.cz a dodávajú, že v Rakúsku si tieto testy robia deti samy."My, rovnako ako Rakúsko, budeme musieť umožniť samotestovanie," povedal Hamáček a dodal, že Rakúsko takisto muselo zmeniť podmienky, aby takéto testovanie umožnilo."Buď to schváli Štátny ústav na kontrolu liečiv (SÚKL), alebo budeme musieť zmeniť zákon," povedal Hamáček.Samotestovanie detí bolo v Rakúsku jednou z požiadaviek na to, aby sa deti v pondelok 8. februára mohli vrátiť do škôl, napísala na svojej webovej stránke stanica ORF.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...