lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


COVID-19: Pandémia ohrozuje program vakcinácie detí v južnej Ázii Islamabad 28. apríla (TASR) - Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF) v utorok upozornil, že ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 28.04.2020 categoryDenné správy

Islamabad 28. apríla (TASR) - Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF) v utorok upozornil, že južnej Ázii môže hroziť ďalšia zdravotná kríza, keďže miestne deti pre pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 vynechávajú povinné očkovania. Napísala o tom agentúra AFP."Zatiaľ čo COVID-19 (ochorenie vyvolávané novým druhom koronavírusu) nespôsobuje deťom väčšinou vážne komplikácie, zdravie stoviek tisíc detí môže byť negatívne ovplyvnené prerušením pravidelnej imunizácie. Ide o veľmi vážnu hrozbu. Kľúčové bude rýchle podniknutie (potrebných) krokov," uviedla riaditeľka kancelárie UNICEF pre južnú Áziu Jean Goughová.V súvislosti s koronavírusovou pandémiou už Bangladéš a Nepál pozastavili programy očkovania proti osýpkam a rubeole, pričom Afganistan a Pakistan dočasne prerušili imunizáciu proti detskej obrne. UNICEF v tejto súvislosti uviedol, že v Bangladéši, Pakistane a Nepále už vypukli "sporadické" epidémie osýpok a záškrtu, čo sú ochorenia, pri ktorých je očkovanie efektívnou prevenciou. V niektorých krajinách regiónu podľa UNICEF-u taktiež v súvislosti s karanténnymi opatreniami dochádzajú zásoby očkovacích látok. Agentúra AFP odhaduje, že ešte do prepuknutia pandémie zameškalo v južnej Ázii povinné očkovanie približne 4,5 milióna detí. V Afganistane a susednom Pakistane je tradične problém aj s tým, že miestne obyvateľstvo nedôveruje očkovacím tímom. Odpor voči očkovaniu v oblasti vzrástol podľa AFP najmä po tom, ako americká Ústredná spravodajská služba (CIA) zorganizovala v pakistanskom meste Abbottábád falošné očkovanie s cieľom dolapiť vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...