lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Belgicko by chcelo národnú očkovaciu kampaň ukončiť v priebehu septembra Brusel 8. januára (TASR) - Očkovacia kampaň proti COVID-19 v Belgicku by sa mohla zavŕšiť ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 08.01.2021 categoryDenné správy

Brusel 8. januára (TASR) - Očkovacia kampaň proti COVID-19 v Belgicku by sa mohla zavŕšiť zhruba koncom septembra tohto roka, pričom by bolo zaočkovaných 70 percent populácie, čo je nevyhnutné na získanie kolektívnej imunity. Informovala o tom v piatok televízna stanica RTBF.Túto skutočnosť spomenul vedúci národnej pracovnej skupiny pre očkovanie Dirk Ramaekers počas zasadnutia výboru pre zdravie vo federálnom parlamente. Ramaekers predstavil poslancom stratégiu očkovania na najbližšie mesiace a upozornil, že v tejto fáze ide stále iba o návrh, ktorý koncom januára posúdi vládna medzirezortná konferencia.Federálny minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke v tejto súvislosti zdôraznil, že stratégia očkovania sa bude vyvíjať v závislosti od dostupnosti zásob očkovacích látok, pokroku vo výskume a poskytnutia licencií pre ďalšie vakcíny pre európsky trh.Program očkovania predstavený v piatok však ponúka scenár pre návrat k normálnemu životu, čo je podľa Vandenbroucka "skvelá správa". Minister spresnil, že po tom, ako Európska komisia objednala ďalších 300 miliónov dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech, sa Belgicko okamžite prihlásilo k svojej časti nákupu a je predpoklad, že sa doterajšie tempo očkovania zrýchli. Od 12. januára bude možné zabezpečiť 89.700 dávok týždenne.Stále však platí stratégia, že očkovanie v domovoch dôchodcov by malo byť ukončené do polovice februára. Pravdepodobne skôr, koncom januára alebo začiatkom februára, začne tiež očkovanie zdravotníckych pracovníkov. V ďalšej fáze prebehne očkovanie v ústavoch kolektívnej starostlivosti a pre menej ohrozených pracovníkov nemocníc. V marci by mali dôjsť na rad ľudia nad 65 rokov a rizikoví pacienti. Aprílový harmonogram sa zameriava na ľudí zamestnaných v základných sociálnych a ekonomických funkciách.Zvyšok populácie, teda osoby staršie ako 18 rokov, sa na očkovanie môže prihlásiť od júna, čo dáva šancu aj mladým ľuďom zaočkovať sa pred prázdninami a letnými dovolenkami. Vláda predpokladá, že v priebehu septembra je možné dosiahnuť úradmi stanovený cieľ očkovania na úrovni 70 percent populácie.Podľa RTBF je harmonogram očkovania dosiahnuteľný, ak budú farmaceutické spoločnosti schopné dodať objednané dávky, a za predpokladu, že úrady zriadia po celej krajine 200 vakcinačných centier otvorených po sedem dní v týždni, lebo je isté, že nemocnice samotné nebudú stačiť na zaočkovanie všetkých záujemcov.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...