lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BRATISLAVA: V Starom Meste vyrastie nová budova Nemocnice sv. Michala Bratislava 18. septembra (TASR) – V roku 2015 by v centre hlavného mesta na Cintorínskej ulici ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 18. septembra (TASR) – V roku 2015 by v centre hlavného mesta na Cintorínskej ulici mala stáť nová budova Nemocnice sv. Michala s kapacitou 110 lôžok a 50 ambulanciami. Základný kameň novej nemocnice dnes položil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) spolu so šéfkou rezortu zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou (nominantka Smeru-SD) a riaditeľom nemocnice Mariánom Križkom.Aj keď nemocnica spadá pod ministerstvo vnútra, uviedol Kaliňák, je určená predovšetkým pre civilných obyvateľov mesta. "Nemocnice silových rezortov boli opradené tým, ako sa tam nedá dostať. Už dnes však táto nemocnica obsluhuje iba 15 percent silových zložiek a 85 percent civilných pacientov. Myslíme, že v novej nemocnici podiel narastie na 90 percent v prospech civilistov a 10 percent v prospech vojakov či policajtov," povedal dnes minister.Podľa Zvolenskej sú pre obyvateľov Starého Mesta veľmi potrebné aj nové ambulancie. "Postupom času, kedy sa veľmi málo budovalo a investovalo, Staré Mesto cíti aj absenciu ambulantnej časti," zdôraznila ministerka. Projekt novej nemocnice ráta s viac ako 50 ambulanciami v 30 odbornostiach.Nová budova má stáť takmer 50 miliónov eur, pričom väčšia časť pôjde podľa Kaliňáka na stavbu, menšia na vybavenie nemocnice. "Financovať ju bude nemocnica, ktorá má peniaze na svojom účte už viac ako päť rokov. Peniaze pochádzali zo štátnych aktív, teda nejdú zo štátneho rozpočtu," zdôraznil.V lôžkovej časti sa podľa Križka budú o pacientov starať na 11 oddeleniach, a to napríklad všeobecná chirurgia, intenzívna medicína, resuscitácia, ortopédia, gynekológia, urológia, neurológia a ďalšie. Aj keď podľa Kaliňáka ide o všeobecnú nemocnicu, posilnené bude mať oddelenie ARO. "Súvisí to s tým, že tu budú ošetrovať pacientov napríklad po strelných poraneniach a podobne," dodal. Izby by mali byť dvojlôžkové.V Nemocnici sv. Michala je v súčasnosti ročne asi 4000 hospitalizácií. O koľko by sa tento počet mohol zvýšiť po postavení novej budovy, jej riaditeľ nevedel odhadnúť. "Predpokladáme však, že to číslo bude do budúcna narastať," uviedol.Ministri poukázali na to, že v Starom Meste v posledných rokoch nemocnice skôr zanikali a nemocnica na Mickiewizcovej ulici, ktorá dnes slúži Staromešťanom, je vo veľmi zlom stave. To, či táto nemocnica skončí, sa podľa Zvolenskej bude zvažovať, keďže budova vyžaduje kompletnú rekonštrukciu.Nemocnica svätého Michala vznikla v roku 2008. V roku 2009 sa zlúčila s Nemocnicou Ministerstva obrany SR. Okrem budovy na Cintorínskej má prevádzku aj na bratislavskej Patrónke.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...