lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Vo vzduchu dominuje peľ tráv z čeľade lipnicovitých Banská Bystrica 18. mája (TASR) - V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na väčšine územia Slovenska ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 18. mája (TASR) - V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na väčšine územia Slovenska peľ drevín v pomerne širokom spektre druhov, pričom najvyššie koncentrácie dosahoval peľ borovice a smreka. V teplejších oblastiach doznieva peľová sezóna duba. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.Najvyššie denné koncentrácie peľu týchto drevín namerali väčšinou monitorovacie stanice začiatkom uplynulého týždňa, avšak nedeľa (15.5.) vzhľadom na ochladenie a zrážky priniesla ich výrazný pokles. Najvyššie denné koncentrácie peľu borovicovitých drevín boli namerané v stredu (11.5.) v Bratislave, a to 1006 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ pagaštanu, orecha, platanu, cyprusovitých – tisovitých drevín, javora, hrabu, jaseňa, buka, duba, agátu a bazy.Z bylín sa okrem silne alergizujúceho peľu tráv, hlave z čeľade lipnicovitých, vyskytoval aj peľ pŕhľavovitých rastlín, ako aj štiavu a skorocelu. Skoro na celom území kvitne repka, ktorá spôsobuje problémy hlavne citlivým osobám v blízkosti kvitnúcich polí. Medzi spórami húb – plesní dominovali a aj budú dominovať v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium.V tomto týždni je už peľ tráv z čeľade lipnicovitých najdôležitejším alergénom na celom území SR. Jeho koncentrácie významne stúpli aj na severe krajiny. "Denné koncentrácie peľu ostatnej flóry sa v týchto dňoch výraznejšie nezmenia. Ostáva zachované aj pomerne široké druhové spektrum kvitnúcich drevín, pričom doznieva už aj v južnejších oblastiach SR peľová sezóna duba," uviedla vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ Janka Lafférsová. Doplnila, že naďalej kvitnú aj štiav, skorocel, baza a agát. S vyššími koncentráciami peľu treba počítať aj u ihličnanov. Peľ ostatných drevín sa očakáva skôr v nižších hladinách.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...