lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Respiračné ochorenia opätovne stúpajú Banská Bystrica 18. januára (TASR) - Kým v 2. kalendárnom týždni zaznamenali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 18. januára (TASR) - Kým v 2. kalendárnom týždni zaznamenali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica vysoký nárast akútnych respiračných ochorení (ARO), 115 percent, a z toho až 564-percentný nárast výskytu chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO), tento týždeň je ich výskyt miernejší. "Výskyt ARO vzrástol o 10 percent, výskyt chrípky je porovnateľný s uplynulým týždňom," uviedla hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.Epidemiológovia zatiaľ nezaznamenali v Banskobystrickom kraji ani jeden prípad ochorenia na novú chrípku AH1N1. RÚVZ v rámci celého kraja aktuálne eviduje v 3. kalendárnom týždni v absolútnych číslach 6404 prípadov ARO, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 1781 prípadov na 100.000 obyvateľov kraja. Ďalej eviduje 789 prípadov chorých na chrípku. Chorobnosť v prípade chrípky je 220 prípadov na 100.000 obyvateľov.Najviac chorých na ARO v absolútnych číslach tentoraz hlásia okresy Lučenec, Rimavská Sobota, Banská Bystrica, ale aj Veľký Krtíš, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Prerušené vyučovanie pre zvýšený výskyt ARO a CHPO je v základnej škole (ZŠ) Banská Belá v okrese Banská Štiavnica (36-percentná absencia žiakov) a v ZŠ Hodruša Hámre v okrese Žarnovica (44-percentná absencia žiakov). Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okresoch Veľký Krtíš, Banská Štiavnica, Banská Bystrica, Žarnovica a Poltár. Podľa vedúcej odboru epidemiológie RÚVZ Márie Avdičovej epidemiológovia takýto vývoj očakávali a sprísnili epidemiologickú bdelosť hlavne v súvislosti s výskytom chrípky typu AH1N1, ktorá sa vyskytuje v Poľsku i Čechách.V porovnaní s uplynulým týždňom je približne rovnaký počet komplikácií z uvedených ochorení – predstavuje 3,3 percenta z celkového počtu chorých. ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú, ako v uplynulom týždni, vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov. Takmer zhodný počet chorých je vo všetkých kategóriách detí. Najmenej chorých je medzi seniormi. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...