lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Chrípkovým ochoreniam podľa RÚVZ ešte neodzvonilo Banská Bystrica 29. júna (TASR) - Hoci epidemiológovia už neočakávali vzostup chorobnosti na chrípkové ochorenia, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 29. júna (TASR) - Hoci epidemiológovia už neočakávali vzostup chorobnosti na chrípkové ochorenia, podľa hovorkyne banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Márie Tolnayovej predsa bol tento týždeň v Banskobystrickom kraji v znamení ich mierneho zvýšeného výskytu. Oproti 25. týždňu vzrástol výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) o vyše 4 percentá, výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) takmer o jedno percento.V porovnaní s 25. týždňom sa zvýšil počet komplikácií z ARO z 1,4 na vyše 3 percentá. V 26. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 50 percent lekárov pre deti a dorast a 41 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, 2633 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 924 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 234 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 82 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach opäť v okresoch Lučenec, Veľký Krtíš, kde evidujú lekári 444 prípadov. V počtoch chorých nasledujú okresy Rimavská Sobota (316), Žiar nad Hronom (285) a Žarnovica (283). Čo sa týka CHPO, najviac pacientov je v okresoch Revúca, Banská Bystrica, Lučenec a Veľký Krtíš.Z hľadiska veku je aktuálne najvyššia chorobnosť na ARO vo všetkých vekových skupinách detí až po adolescentov, rovnako je to aj s chrípkovými ochoreniami. Najviac chorých je však medzi najmenšími od nula do päť rokov, najmenej prípadov na ARO aj CHPO sa tentoraz vyskytuje medzi seniormi.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...