lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Chrípka ustupuje, stále sa však vyskytujú prípady SARI Banská Bystrica 8. marca (TASR) - Podľa predpokladov epidemiológov výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) ako ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 8. marca (TASR) - Podľa predpokladov epidemiológov výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) v porovnaní s uplynulým týždňom opätovne v Banskobystrickom kraji klesol, informovala TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová. Výskyt ARO je nižší o 16 percent a CHPO takmer o tretinu. Počet prípadov je však stále vyšší ako bol vlani v tom istom čase.V 10. kalendárnom týždni je o štvrtinu viac respiračných ochorení a takmer o tretinu viac chorých na chrípku ako v 10. kalendárnom týždni roku 2012. Vyskytuje sa aj vyšší počet ťažkých akútnych respiračných ochorení (SARI). V tomto týždni ide o štyri prípady, u ktorých zatiaľ nebol potvrdený vírus pandemickej chrípky A(H1N1).Epidemiológovia RÚVZ, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý kraj, evidujú v absolútnych číslach v hodnotenom týždni takmer 8000 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1930 prípadov na 100.000 obyvateľov. Z toho je chrípke podobných 1032 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 250 na 100.000 osôb. Počet chorých na ARO v absolútnych číslach je v 10. kalendárnom týždni najvyšší v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota a Banská Bystrica, ale aj Žarnovica, Brezno a Veľký Krtíš. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Lučenec, Banská Bystrica, Poltár a Banská Štiavnica.V porovnaní s uplynulým týždňom je vyšší počet komplikácií z uvedených ochorení – predstavuje 4,6 percenta z celkového počtu chorých. Ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu detí základných škôl, pomerne vysoká chorobnosť je aj medzi stredoškolákmi. Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom, teda ľuďmi od 20 do 59 rokov. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.Epidemiológovia urobili uvedenú štatistiku na základe hlásení 62 percent lekárov pre deti a dorast a 64 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...