lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B. Bystrica: Najstaršiemu detskému onkocentru v SR prišla poďakovať ministerka Banská Bystrica 25. septembra (TASR) – V týchto dňoch pred 35 rokmi vzniklo v Banskej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 25.09.2018 categoryDenné správy

Banská Bystrica 25. septembra (TASR) – V týchto dňoch pred 35 rokmi vzniklo v Banskej Bystrici detské onkologické centrum, prvé svojho druhu na Slovensku. Ide o najstaršie onkologické pracovisko špecializované na detského pacienta v Slovenskej republike, kde sa počas jeho histórie liečilo 1444 malých pacientov. Dnes je pokračovateľom prvého detského onkocentra Klinika pediatrickej onkológie a hematológie Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP). Jej pracovníkom a zakladajúcim aktérom prišla v utorok poďakovať ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru-SD)."Ďakujem ľuďom, ktorí na začiatku pred tými 35 rokmi mali víziu, mali odvahu a chuť niečo budovať, posunúť slovenskú onkológiu na európsku úroveň. Cítim vďaku za to, že sa nevzdali a vytvorili jedno krásne špičkové pracovisko, ktoré v súčasnosti dosahuje európsku úroveň, kde sú liečené deti z celého stredného Slovenska a majú veľmi dobré výsledky. Som hrdá na toto pracovisko a želala by som si, aby všetky slovenské pracoviská boli na takej úrovni," konštatovala Kalavská.Klinika pediatrickej onkológie a hematológie SZU v súčasnosti dosahuje 80-percentnú úspešnosť liečby, teda podobnú ako iné špičkové pracoviská v Európe. Úspešnosť liečby v niektorých špecifických ochoreniach je dokonca ešte vyššia. U zhubných nádorov obličiek bolo za obdobie od roku 2003 do roku 2017 liečených 25 detí s úspešnosťou až 96 percent."Už koncom 70. rokov mali detskí pacienti v Banskej Bystrici možnosť liečiť sa najnovšími metódami, ktoré boli dostupné iba v Prahe. Stále to bolo ale iba v rámci klasickej detskej medicíny. Situácia sa zlepšila inštitucionalizáciou onkologického centra, ktoré sa nám podarilo etablovať práve v Banskej Bystrici v roku 1983," pripomenul Svetozár Dluholucký, iniciátor a zakladateľ prvej detskej onkológie na Slovensku. V súčasnosti pôsobí ako poradca riaditeľa pre vedu a medicínsky rozvoj v banskobystrickej DFNsP a je prodekanom Fakulty zdravotníctva SZU.Práve Dluholucký personálne zabezpečoval úzke napojenie na "českú školu" a na Slovensko prinášal najnovšie trendy liečby onkologických ochorení detí. Ako žiak profesora Jozefa Kouteckého z Prahy mal možnosť prednášať na pražskej lekárskej fakulte a byť tak súčasťou najlepšieho špecializovaného tímu na detskú onkológiu vo vtedajšom Československu.Ministerka zdravotníctva pri príležitosti 35. výročia založenia prvej detskej onkológie na Slovensku ocenila na pôde nemocnice zakladateľské osobnosti - okrem Dluholuckého lekárov Evu Bubanskú, Kristínu Husákovú, Vieru Bajčiovú, Teréziu Stančokovú a Emíliu Kaiserovú."Stretla som sa s viacerými deťmi a ich rodičmi a som rada, že svoj boj s chorobou zvádzajú za pomoci výborných a kvalitných lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov na kvalitnom pracovisku," dodala Kalavská.Za rok je na Slovensku diagnostikovaných približne 200 prípadov onkologických ochorení detí a mladistvých.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...