lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B. BYSTRICA: Výskyt chrípky a akútnych respiračných ochorení klesol Banská Bystrica 30. mája (TASR) - V uplynulom týždni zaznamenali v Banskobystrickom kraji 3676 prípadov akútnych respiračných ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 30. mája (TASR) - V uplynulom týždni zaznamenali v Banskobystrickom kraji 3676 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO), čo predstavuje chorobnosť 1263 prípadov na 100.000 obyvateľov. Z tohto počtu je 485 prípadov chrípky a jej podobných ochorení (CHPO), čo je chorobnosť 167 prípadov na 100.000 osôb. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová."V medzitýždňovom porovnaní teda klesli ARO o deväť a CHPO takmer o 12 percent. Nižší výskyt majú tieto ochorenia, približne o desatinu, aj v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka." Približne do týchto dní je podľa epidemiológov zvyčajne ohraničená chrípková sezóna. Na pôvode ochorení sa momentálne pravdepodobne podieľajú adenovírusy, respiračné syncytiálne vírusy a iné respiračné vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom.V 21. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, v absolútnych číslach najvyšší počet chorých v okrese Lučenec, ako aj v okresoch Veľký Krtíš, Revúca, Banská Bystrica či Žarnovica. Čo sa týka CHPO, najviac pacientov je opäť v okresoch Veľký Krtíš, Revúca a Lučenec. Počet komplikácií z uvedených ochorení mierne klesol, z 6,3 na 5,8 percenta. Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest a chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín, stredného ucha a pľúc.Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť na ARO u žiakov základných škôl – 4073 prípadov na 100.000 detí tejto vekovej skupiny. Na CHPO je to 728 prípadov na 100.000 detí tejto vekovej skupiny. O niečo nižšiu chorobnosť, takmer 3600 prípadov na 100.000 obyvateľov, zaznamenali lekári u ľudí v produktívnom veku, 3142 prípadov na 100.000 obyvateľov u žiakov stredných škôl. Nízku chorobnosť na ARO a CHPO si udržali najmenšie deti do piatich rokov a seniori.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.