lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B.BYSTRICA: Počet chorých na chrípku stúpol v kraji za týždeň o 56 % Banská Bystrica 25. januára (TASR) - Až o 56 % stúpol v medzitýždňovom porovnaní počet ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 25. januára (TASR) - Až o 56 % stúpol v medzitýždňovom porovnaní počet chorých na chrípku v Banskobystrickom kraji. O 10,3 % je vyšší aj výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO). Vyplýva to z údajov, ktoré TASR dnes zaslal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v B. Bystrici.O tom, že tohtoročná chrípková sezóna bude o niečo dramatickejšia ako vlani, svedčí aj medziročné porovnanie. Výskyt ARO je vyšší o 27,4 percenta a výskyt chrípky a jej podobných ochorení až o vyše 100 percent.Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici urobili túto štatistiku na základe hlásení 57 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 58 percent lekárov pre dospelých z tohto regiónu. Epidemiológovia zatiaľ nezaznamenali v tomto kraji zatiaľ ani jeden prípad ochorenia na novú chrípku AH1N1.RÚVZ v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje v absolútnych číslach 7434 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 1966 prípadov na 100.000 obyvateľov kraja (údaj sa dá porovnať s inými krajmi SR), a 1291 prípadov chorých na chrípku. Chorobnosť v prípade chrípky je 342 prípadov na 100-tisíc obyvateľov tohto regiónu.Najviac chorých na ARO v Banskobystrickom kraji v absolútnych číslach tento raz hlásia okresy Lučenec (1019), Rimavská Sobota (967), Banská Bystrica (924), ale aj okresy Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okrese Lučenec, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Zvolen a Žarnovica.Kvôli vysokej chorobnosti na ARO a chrípku bolo prerušené vyučovanie v ZŠ Hodruša Hámre v okrese Žarnovica (44-percentná absencia žiakov), v okrese Zvolen v materskej škole v Babinej a ZŠ Korytárky, v okrese Lučenec v materských školách v Boľkovciach (78-percentná absencia detí) a v MŠ na ul. Kanadská v Lučenci (67 percent chorých detí) a v okrese Rimavská Sobota je uzavretá ZŠ Teplý Vrch s počtom chorých viac ako 50 %.Podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Márie Avdičovej epidemiológovia takýto vývoj očakávali a sprísnili epidemiologickú bdelosť hlavne v súvislosti s výskytom chrípky typu AA H1N1, ktorá sa vyskytuje v Poľsku i Čechách.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...