B. BYSTRICA: Lunterovci vyrábali zdravé jedlo v čase, keď to ešte nebolo v móde Banská Bystrica 4. júna (TASR) – Všetko to začalo v rodinnom dome v roku 1980. ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 04.06.2017 categoryDenné správy

Banská Bystrica 4. júna (TASR) – Všetko to začalo v rodinnom dome v roku 1980. "O zdravú stravu som sa začal zaujímať, keď mi ochorela maminka a ja som hľadal spôsob a cestu, ako by som jej pomohol," tvrdí o svojich začiatkoch podnikania v oblasti zdravej výživy zakladateľ firmy Alfa Bio Ján Lunter, rodák z horehronského Telgártu. V tom čase po prvý raz počul slovo tofu v súvislosti s epidemiologickými štúdiami o dlhovekosti Japoncov a inšpirácia bola na svete.S manželkou vychoval šesť detí a vybudoval úspešnú rodinnú firmu, ktorá vyrábala zdravé jedlo ešte v čase, keď to nebolo v móde. Vo vedení spoločnosti, ktorej cieľom bolo prispieť k zmenám stravovacích návykov na Slovensku, dnes pracujú jeho synovia. Ján Lunter sa už riadeniu firmy aktívne nevenuje.Firma v Banskej Bystrici vznikla na "zelenej lúke" a dnes zamestnáva viac ako 200 ľudí. Ako hovoria Lunterovci, začiatky boli ťažké a aj napriek prvotným negatívnym reakciám okolia a rôznym posmeškom sa nevzdali svojho cieľa. Priestory malej pivničky rodinného domu využili naplno. Už v roku 1995 tam dokázali mesačne vyrobiť až 30 ton tofu. Čelili však neustálym sťažnostiam susedov pre nadmernú hlučnosť, ich prevádzka išla deň a noc. Neskôr v centre mesta pod Urpínom otvorili prvú predajňu a hoci spočiatku ľudia nevedeli, čo od neznámych potravín očakávať, ich výrobky si pomaly, ale isto získavali obľubu. Dnes patria ich nátierky k najpredávanejším v segmente chladených bezmäsitých nátierok a spolu už s tradične konzumovaným tofu ich možno nájsť v každom supermarkete. Získali ocenenia za to, že ich produkty sú spracované poctivo z čerstvých rastlinných surovín a s preukázateľnými zdravotnými benefitmi."Pod značkou Lunter sa pripravuje tofu výlučne tradičným spôsobom, ktorý používali v Ázii už v druhom storočí pred naším letopočtom. Neupravovaná sója sa uvarí, rozomelie, scedí a pomocou syridla spracuje na tofu. Tento spôsob prípravy sa nemení po celé tisícročia, a preto takto vyrobené tofu prináša nutrične bohatú a zaručene zdraviu prospešnú potravinu. Je ho možné pripraviť v rôznych chuťových variantoch. Dnes ponúkame tofu klasické biele, údené, marinované, chilli či s príchuťou byliniek. Je vyrábané zo 100 % GMO free sóje, pestovanej na Slovensku domácimi farmármi," zdôrazňujú Lunterovci.Filozofia rodinnej firmy je postavená na zodpovednom prístupe k životnému prostrediu, čo zahŕňa nielen nižšiu ekologickú stopu rastlinných produktov, ale i udržateľnosť rozvoja postaveného na inováciách. Preto už od roku 2006 jazdia autá spoločnosti na ekologickejšom zemnom plyne, pričom prvá verejná čerpacia stanica CNG v Banskobystrickom kraji bola otvorená práve vedľa ich prevádzky.Podľa Lunterovcov žiť zdravo neznamená byť na diéte, či odopierať si obľúbené jedlo. Naopak, ide o konzumáciu pestrého jedálnička, v ktorom by mala byť výrazne zastúpená rastlinná zložka pripravená bez kompromisov v chuti zákazníkov. Veria, že tofu ako tisícročiami overený produkt a zároveň fenomén, o ktorom sa píše ako o potravine budúcnosti, také spracovanie umožňuje. Presviedčajú o tom nielen v regáloch obchodov, ale i vo svojej podnikovej predajni a reštaurácii, v ktorej len pred pár dňami krstili mladí vrcholoví športovci z Dukly Banská Bystrica prvé tofu burgre v meste, podávané aj v bezlepkovej verzii.

Štítky :

Liga proti rakovine: Až 4 z 5 prípadov rakoviny kože možno predísť. S prichádzajúcim leto treba hovoriť o prevencii

Liga proti rakovine: Až 4 z 5 prípadov rakoviny kože možno predísť. S prichádzajúcim leto treba hovoriť o prevencii