lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


B.BYSTRICA: Interná klinika nemocnice eviduje už 19 prípadov hnačkových ochorení Banská Bystrica 12. januára (TASR) – K doposiaľ 15 prípadom epidemického výskytu hnačkových ochorení pacientov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 12.01.2016 categoryDenné správy

Banská Bystrica 12. januára (TASR) – K doposiaľ 15 prípadom epidemického výskytu hnačkových ochorení pacientov a personálu oddelenia dlhodobo chorých II. Internej kliniky SZU v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici pribudli štyri nové prípady. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová."Po laboratórnych vyšetreniach bola potvrdená u jedného z nových prípadov Clostridium difficile, dva prípady hnačkových ochorení spôsobil Norwalk vírus a u štvrtého pacienta je to kombinovaná infekcia spôsobená Norwalk vírusom a Clostridiom difficile," uviedla Tolnayová."Na oddelení boli nariadené mimoriadne protiepidemické opatrenia, teda zákaz návštev, dočasné prerušenie prijímania nových pacientov na hospitalizáciu, osobitné režimové opatrenia ako mimoriadna dezinfekcia či zvýšená osobná hygiena. Opatrenia potrvajú približne týždeň po diagnostikovaní posledného prípadu uvedeného ochorenia. V epidemiologickom šetrení pokračujeme a situáciu budeme dôsledne sledovať," zdôraznila Viera Morihladková, vedúca oddelenia epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.Ako dodala, za ostatných šesť rokov na Slovensku zaznamenali stúpajúci trend vo výskyte hnačkových ochorení spôsobených vírusmi. Vlani bolo podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva SR hlásených vyše 5493 vírusových hnačkových infekcií, z ktorých v 1527 prípadoch bol za ochorenie zodpovedný Norwalk vírus a v 3412 prípadoch rotavírus. Pod zvyšok ochorení sa podpísali adenovírusy.Podľa banskobystrických epidemiológov najviac týchto ochorení zaznamenali odborníci v Prešovskom a najmenej v Košickom kraji.Norovírusy spôsobujú akútne hnačkové ochorenia, ktoré sú sprevádzané zvracaním, bolesťami a kŕčmi brucha, nezriedka i bolesťami hlavy, horúčkou či zimnicou. Inkubačná doba je 12 až 48 hodín, pričom samotné ochorenie odznieva pomerne rýchlo a nezanecháva trvalejšie zdravotné následky. Ojedinele však môže dôjsť k ťažkej dehydratácii pacienta, čo môže najmä u starších osôb alebo ľudí vysilených inou chorobou viesť až k smrti.Vírus Norwalk (norovírus) bol po prvý raz dokázaný v roku 1972, po tom, čo v Norwalku v americkom štáte Ohio došlo k prepuknutiu hnačkovitých ochorení. Vírus sa vyskytuje na celom svete a dnes je známych približne 20 rôznych jeho genotypov.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.