lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Chyba: Hľadaný lekár sa v našej databáze už nenachádza..

B. BYSTRICA: Geriatria sa má rušiť, hoci pacientov už teraz kapacitne nezvládajú Banská Bystrica 23. júna (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 23. júna (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica sa má zrušiť všetkých 45 lôžok na geriatrickom oddelení. V návrhu na optimalizáciu lôžkovej starostlivosti zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa uvádza jeho nezazmluvnenie a ako riešenie iné oddelenie interného zamerania v banskobystrickej nemocnici a geriatrické oddelenie vo Zvolene. Za zachovanie geriatrie sa prihovorila na utorkovom (21.6.) zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici aj geriatrička Eva Vnenčáková.Primárka geriatrie Rooseveltovej nemocnice a krajská odborníčka pre geriatriu Katarína Stracová pre TASR uviedla: "Osud starých chorých ľudí mi leží na srdci a viem, že akákoľvek náhrada je nedostatočná." Na oddelení liečia pacientov, ktorých stav sa akútne zhoršil, čiže polymorbídnych starých pacientov (pacient, ktorý má viacero chorôb, pozn. red.), často nevládnych, imobilných či inkontinentných "a jeho funkciu tu nezastúpi nikto". Stracová pokračovala, že pokiaľ ide o komplexnú starostlivosť o polymorbídnych pacientov nad 65 rokov, sú jediné zariadenie nielen v meste Banská Bystrica, ale aj v Banskobystrickom okrese. "A o vybavenosti a pripravenosti rooseveltky riešiť takéto stavy pomerne komfortne, a to tak diagnosticky, ako aj terapeuticky, sa už nedá ani pochybovať."Na oddelení mesačne príjmu a prepustia okolo 105 ľudí. "Pacienti sa nám hrnú, ani zďaleka nemôžeme stačiť tým, ktorí nás chcú, ktorí nás potrebujú," pokračovala primárka s tým, že kapacitne ich nezvládajú.Banskobystrickí poslanci schválili v utorok (21.6.) uznesenie, v ktorom mestské zastupiteľstvo odporúča primátorovi mesta iniciovať rokovanie s predsedom predstavenstva VšZP Marianom Faktorom za účelom zachovania geriatrického oddelenia v Banskej Bystrici. Ako sa vyjadril primátor mesta Peter Gogola, o geriatriu sa bude určite zaujímať. "Koniec koncov mám to uložené aj v uznesení, aby som tomuto venoval pozornosť a pokladám to za veľmi dôležité a potrebné." Pokračoval, že demografický vývoj nielen v meste, ale aj v štáte naznačuje, že obyvateľov vo vyššom veku bude pribúdať. "A preto je dôležité riešiť aj starostlivosť zdravotnú, sociálnu," dodal Gogola.Ako informoval riaditeľ nemocnice Michal Bucek, uvedený návrh predpokladá redukciu lôžok na psychiatrickom oddelení z pôvodného počtu 58 na 30 lôžok, na očnej klinike z 56 lôžok na 30, zrušenie 45 lôžok na geriatrickom oddelení a reprofilizáciu 20 lôžok ako lôžok dlhodobo chorých, ktoré budú súčasťou internej kliniky. "Nemocnica bude poskytovať pre pacientov zdravotnú starostlivosť v nezmenenom rozsahu a kvalite, pričom zefektívni svoju činnosť," konštatoval Bucek.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...