lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Arenberger pre Právo: V Česku sa objavila indická mutácia koronavírusu Praha 24. apríla (TASR) - V Česku potvrdili výskyt indickej mutácie koronavírusu SARS-CoV-2, informoval v ...

authorTASR dateVloženie/úprava Sobota, 24.04.2021 categoryDenné správy

Praha 24. apríla (TASR) - V Česku potvrdili výskyt indickej mutácie koronavírusu SARS-CoV-2, informoval v sobotu spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na českého ministra zdravotníctva Petra Arenbergera."Indickú mutáciu máme i v Hradci Králové, kam ju zrejme priviezla študentka z Indie," povedal Arenberger v piatok pre denník Právo. "Paradoxne, chorá nebola ona, ale jej indická spolubývajúca," povedal.Indickí vedci o výskyte novej dvojitej mutácie informovali na konci marca. Virológ Šáhid Džamíl vtedy pre stanicu BBC uviedol, že dvojitá mutácia na kľúčových miestach v hrotovom proteíne môže vírusu umožniť odolávať imunitnému systému.Arenberger podľa Noviniek.cz považuje za zásadné sekvenovanie alebo čítanie genetickej informácie vírusu. Ministerstvo zdravotníctva ČR v spolupráci českým Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (SÚKL) preto zisťovalo kapacity laboratórií, ktoré by sa do rozpoznávania rôznych variantov vírusu mohli zapojiť.V ČR od konca minulého roka prevláda britská mutácia koronavírusu, ktorá je oproti pôvodnému variantu nákazlivejšia, pripomínajú Novinky.cz. Súčasné vakcíny sú však voči nej účinné.V krajine potvrdili aj výskyt juhoafrického a brazílskeho variantu vírusu.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...