lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


AFP: Vo svete podali už viac ako dve miliardy vakcín proti COVID-19 Paríž 3. júna (TASR) - Viac ako dve miliardy vakcín už vo svete podali v ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 03.06.2021 categoryDenné správy

Paríž 3. júna (TASR) - Viac ako dve miliardy vakcín už vo svete podali v rámci očkovania proti ochoreniu COVID-19, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje z oficiálnych zdrojov.V 215 krajinách a teritóriách podali 2.109.696.022 dávok, píše AFP s odvolaním sa na údaje k 09.15 (11.15 h SELČ).Ako prvé začalo proti koronavírusu očkovať Spojené kráľovstvo, ktoré prvú vakcínu podalo 8. decembra 90-ročnej Britke Margaret Keenanovej. Členské krajiny EÚ s očkovaním začali koncom decembra.Na čele rebríčka zaočkovanosti je Izrael, kde je plne zaočkovaných takmer 60 percent obyvateľov. Nasleduje Kanada, kde aspoň jednu dávku dostalo už 59 percent obyvateľov. V Británii je zaočkovaných 58,3 percenta obyvateľov, v Čile 56,6 percenta a v USA 51 percent.Šesť z každých desiatich vakcín je podaných v jednej z troch najľudnatejších krajín sveta - v Číne, USA a Indii.V členských krajinách EÚ dostalo najmenej jednu dávku takmer 40 percent obyvateľov. V Nemecku je to 43,6 percenta, v Taliansku 40 percent a vo Francúzsku a Španielsku po 39,4 percenta, približuje AFP.S očkovaním podľa AFP zatiaľ nezačalo šesť krajín sveta: Burundi, Čad, Eritrea, Haiti, Severná Kórea a Tanzánia.Čína za posledný týždeň denne podala vakcínu v priemere 1,37 percentám obyvateľov. Viac ako jedno percento denne zaočkujú aj Bahrajn a Uruguaj.Najrozšírenejšia očkovacia látka je vakcína vyvinutá spoločnosťou AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, ktorou sa očkuje v 170 krajinách. BioNTech/Pfizer používajú v najmenej 97 krajinách.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...