lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Denné správy, Lekárske články a zaujímavosti - Lekari.sk / strana 10929 Pravidelne aktualizované lekárske spravodajstvo zo Slovenska a zahraničia.

Lekarne.sk

BUDINÁ: Odborníci RÚVZ evidujú kliešťovú encefalitídu, pacienti jedli ovčí syr

Banská Bystrica / Budiná 29. júna (TASR) - Zvýšený výskyt suspektných (vyvolávajúcich podozrenie na určitú chorobu) kliešťových encefalitíd evidujú v súčasnosti odborníci, ochorenia nahlásil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Lučenci banskobystrickému RÚVZ. "Z doposiaľ nahlásených deväť prípadov sa laboratórne v ôsmich prípadoch potvrdili predpoklady odborníkov na kliešťovú ...

Lekarne.sk

RADÍME: Na exotickej dovolenke si dajte pozor na ovocie, zeleninu a pitnú vodu

Bratislava 8. augusta (TASR) – Pri dovolenkovaní v exotických destináciách si treba dať pozor na surovú zeleninu, šaláty a ovocie, ktoré sa nedajú olúpať. „Ľudia by mali jesť len ovocie a zeleninu v šupke, a to a po očistení a umytí,“ odporúča zastupujúci hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Upozorňuje tiež na to, že dovolenkári by si mali zistiť, či je v danej krajine pitná voda z vodovodu.

Lekarne.sk

ZDRAVIE: Verejnosť môže priniesť vzorky alkoholu na niektoré ÚVZ

Bratislava 18. septembra (TASR) - V rámci regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, v Prešove a Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v Bratislave sa zriadili pohotovostné služby, ktoré budú prijímať vzorky na stanovenie metanolu v alkohole. Verejnosť môže priniesť vzorku na príslušný regionálny úrad, ktorý bude mať v danom týždni pohotovostnú službu od 8. do 15. hodiny.

Lekarne.sk

K. KIČURA: Stavať továreň na výrobu vakcín v Malackách bolo nešťastné riešenie

Bratislava 17. októbra (TASR) - Stavať továreň na výrobu vakcín proti pandemickej chrípke v Malackách bol podľa predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru veľmi nešťastný krok. Dodáva, že samotná myšlienka vyrábať na Slovensku pandemické vakcíny je pritom skvelá. „Ale bola veľmi pokazená tým, že to niekto situoval do Malaciek,“ dodal po dnešnom rokovaní vlády Kičura.

Lekarne.sk

PREŠOV: Decembrové služby na oddelení úrazovej chirurgie budú zabezpečené (2)

Prešov 27. novembra (TASR) – Oddelenie úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove bude mať určite zabezpečené služby aj v mesiaci december. V piatok (23.11.) požiadalo desať zo 17 lekárov tohto oddelenia o nezaradenie do výkonov práce nadčas v mesiaci decembri. Dôvodom tohto kroku malo byť to, že prečerpali limit, ktorý stanovuje Zákonník práce.

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...