lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


K. KIČURA: Stavať továreň na výrobu vakcín v Malackách bolo nešťastné riešenie Bratislava 17. októbra (TASR) - Stavať továreň na výrobu vakcín proti pandemickej chrípke v Malackách ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 17. októbra (TASR) - Stavať továreň na výrobu vakcín proti pandemickej chrípke v Malackách bol podľa predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru veľmi nešťastný krok. Dodáva, že samotná myšlienka vyrábať na Slovensku pandemické vakcíny je pritom skvelá. „Ale bola veľmi pokazená tým, že to niekto situoval do Malaciek,“ dodal po dnešnom rokovaní vlády Kičura. V prípade bolo podané trestné oznámenie, predseda SŠHR nevie, v akom štádiu je momentálne vyšetrovanie.Vláda dnes rozhodla o zrušení investičného zámeru výroby vakcín v Malackách. Oslovené farmaceutické firmy totiž o výrobu nemali záujem. To, či sa v projekte bude pokračovať v inej lokalite, má rozhodnúť ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD). „Zvažujeme všetky alternatívy. Je to problematika, ktorú riešime v celoeurópskom kontexte tak, aby sme pokryli to riziko, ale aby sa to pokrytie nepredražilo,“ povedala po rokovaní vlády. Dodala, že ministri zdravotníctva európskych štátov nemajú rovnaký názor, či by sa vakcíny mali vyrábať a skladovať spoločne, alebo či by si ich mal vyrábať každý štát samostatne. Kičura vylúčil, že by bol už vybratý jeden konkrétny subjekt, ktorý by mohol vakcíny vyrábať. Zabezpečenie Slovenska na pandémiu chrípky vláda SR rieši už od roku 2001.Objekt v Malackách je momentálne rozostavaný. SŠHR sa na augustovom rokovaní so zhotoviteľom výrobne vakcín - spoločnosťou BLOCK, a. s., dohodla na okamžitom zastavení všetkých prác na technologickej časti stavby pavilónu. SŠHR dala zhotoviteľovi vypracovať štúdiu alternatívneho využitia rozostavanej výrobnej haly. Z nej vyplynulo, že náklady na dokončenie stavby predstavujú približne 1,3 milióna eur. „Neuskutočnením montáží už vyrobených a zastavením výroby ešte neobjednaných technologických strojov a zariadení dôjde k zníženiu ceny diela oproti zmluve približne o 5,2 milióna eur, čiže pri dostavaní rozostavanej výrobnej haly v Malackách ako skladu bežných farmaceutických liečiv a zdravotníckeho materiálu sa znížia náklady približne o 3,9 milióna eur,“ uvádza návrh. Sklad bežných farmaceutických liečiv a zdravotníckeho materiálu zrejme dostavajú. Využije ho buď SŠHR, alebo ho prenajme. „Zároveň bude v skladovacích priestoroch Správy štátnych hmotných rezerv SR uložené kompletné technologické vybavenie na výrobu pandemickej vakcíny v SR pripravené na ďalšie použitie,“ píše sa v materiáli.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...