lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Union ZP chce rozšíriť preventívne prehliadky o test na mentálne zdravie Bratislava 24. apríla (TASR) - K meraniu tlaku, odberu moču a krvi či kontrole cholesterolu má na ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 24.04.2018 categoryDenné správy

Bratislava 24. apríla (TASR) - K meraniu tlaku, odberu moču a krvi či kontrole cholesterolu má na preventívnej prehliadke pribudnúť poistencom Union ZP nový výkon.Muži a ženy vo veku nad 50 rokov by mali po novom absolvovať aj špeciálny test na mentálne ochorenia. Pripravili ho odborníci na mentálne zdravie z Centra Memory."Test sa skladá z verbálnych úloh a jedného grafického zadania. Je nenáročný na administráciu a jednotlivé testové položky sú všeobecným lekárom dobre známe. Zároveň sú však citlivé na zachytenie prejavov poškodenia poznávacích funkcií typických pre demenciu," povedala Petra Brandoburová, spoluautorka testu z Centra Memory.Na Slovensku majú demenciu desiatky tisíc ľudí. "Preto chceme rozšíriť preventívnu prehliadku a u všeobecných lekárov budeme samostatne preplácať výkon testovania na zachytenie demencie. Už sme sa dohodli so Zväzom ambulantných poskytovateľov a v rokovaniach budeme ďalej pokračovať," vysvetľuje Elena Májeková z Union ZP.Poistenci môžu v súčasnosti absolvovať "preventívky" hradené z verejného zdravotného poistenia u všeobecného lekára pre dospelých a pre deti a dorast, u zubára, gynekológa, pôrodníka, urológa či gastroenterológa.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...