lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


TRNAVA: Študenti prispeli kvapkou krvi k záchrane ľudských životov Trnava 26. novembra (TASR) – Darovať, pomôcť, zachrániť, motivovať. Tak znelo heslo dobročinnej akcie Študentská ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Trnava 26. novembra (TASR) – Darovať, pomôcť, zachrániť, motivovať. Tak znelo heslo dobročinnej akcie Študentská kvapka krvi Univerzity Cyrila a Metoda (UCM), ktorú v týchto dňoch zorganizoval na univerzite študent Ľuboš Blišák za podpory Národnej transfúznej služby Trnava. Informovala TASR Lucia Gavaľová z Fakulty masmediálnej komunikácie UCM."Cieľom Študentskej kvapky krvi UCM bolo podnietiť mladých ľudí nielen k jednorazovému darcovstvu, ale k prevychovaniu a motivovaniu realizovať tento humánny ušľachtilý čin pravidelne," uviedla Gavaľová s tým, že zo 60 zaregistrovaných, vyhovelo podmienkam 37 darcov. Najčastejšou príčinou vyradenia bol nedostatok železa a alergie. „Keď bola táto akcia naposledy, bol som tu len ako morálna podpora svojich spolužiakov, teraz som však nabral odvahu darovať krv a určite neľutujem," vyjadril svoje nadšenie Matúš, študent Fakulty masmediálnej komunikácie. Počet záujemcov o darovanie krvi oproti februárovej študentskej kvapke krvi vzrástol dvojnásobne. Medzi prvodarcov sa zapísalo 27 zúčastnených.Okrem študentov sa do akcie zapojili aj pedagógovia a zamestnanci. Účasťou podujatie podporil aj rektor Univerzity sv. Cyrila a Metoda, Jozef Matúš: "Je to veľmi pekná vec, že si študenti sami dokážu zorganizovať podujatia s ľudským, humanitárnym charakterom. Potešiteľnou skutočnosťou je samotná účasť na podujatí," povedal. Podľa primárky Národnej transfúznej služby Trnava doktorky Vopátovej "neexistuje nič nezištnejšie, ako pomôcť pri záchrane života človeku, ktorého nepoznáte. Zatiaľ ešte neexistuje liek, ktorý by nahradil ľudskú krv."Tento raz išlo o výnimočné darcovstvo. Účastníci podujatia sa mohli prihlásiť aj do Národného registra darcov kostnej drene SR v Bratislave. Doposiaľ jediná databáza tohto druhu na Slovensku zatiaľ eviduje 4000 darcov, celosvetovo je však napojená na 20 ďalších databáz z krajín ako Amerika, Nemecko, Španielsko, Izrael a mnohé ďalšie. "Som rád, že som prostredníctvom svojej univerzity mohol pomôcť dobrej veci, a dúfam, že i ďalšie takéto akcie budú prispievať k dobrému menu našej školy. I vďaka účasti na takomto podujatí môžem byť na svoju univerzitu hrdý," povedal po darovaní doktorand Andrej Brník.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...