lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


SKSaPA: Vítame vyššie mzdy pre sestry s praxou, no zaslúžili by si ešte viac Bratislava 11. decembra (TASR) – Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) víta avizované zvyšovanie miezd ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 11.12.2017 categoryDenné správy

Bratislava 11. decembra (TASR) – Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) víta avizované zvyšovanie miezd pre sestry s pokročilou praxou, vyšším vzdelaním a kompetenciami. Stále však trvá na zvyšovaní platov všetkým sestrám v systéme."Spomínaná zmena je jeden z motivačných a stabilizačných nástrojov, ktorý reflektuje na požiadavky praxe a smerovanie ošetrovateľstva. No ide len o kvapku v mori a nie o koncepčné riešenie, ktoré by malo zvýšiť počet sestier v systéme zdravotnej starostlivosti," povedala prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.S jej tvrdením súhlasia i sesterské odbory, ktoré žiadajú rast miezd pre všetky sestry. "Naďalej budeme od ministra zdravotníctva Tomáša Druckera požadovať, aby mali sestry a pôrodné asistentky garantovanú mzdu aj na základe rokov praxe ako v okolitých krajinách," doplnila Lazorová.Sestry s najmenej päťročnou praxou, vyšším vzdelaním a kompetenciami budú od júla budúceho roka dostávať vyššie mzdy, schválili nedávno poslanci v parlamente v novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Týkať sa to bude tých s druhým stupňom vzdelania v odbore ošetrovateľstvo. Pôjde najmenej o 1,00-násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v slovenskom hospodárstve spred dvoch rokov."Vítame to, no takéto sestry by si zaslúžili ešte viac," povedal Milan Laurinc, člen Rady a Prezídia SKSaPA. Drucker však prízvukuje, že oproti súčasnosti ide takmer o 20-percentný nárast. Komora hovorí, že za plánovanú vyššiu zodpovednosť sa takýmto sestrám zvýši plat o 40 eur, čo nie je podľa nich až tak silná motivácia. Zvýšenie by sa podľa nej malo dotknúť 4000 až 5000 sestier.Na požiadavku komory a odborov zvýšiť mzdy všetkým sestrám rezort zdravotníctva odpovedal, "že v prvom kroku treba definovať kompetencie sestier a následne vzniká priestor na diskusiu o náraste mzdového ohodnotenia, tak ako to bolo v prípade sestier s pokročilou praxou". Novela zákona, ktorú poslanci v parlamente nedávno schválili, nie je podľa rezortu zdravotníctva komplexná úprava systému odmeňovania.Ministerstvo zdravotníctva pracuje v spolupráci so sesterskou komorou na zmene kompetencií sestier. Konkrétny návrh právomocí rezort ešte nepredložil do medzirezortného pripomienkového konania, podľa jeho plánov by však mohli byť v praxi platné v priebehu budúceho roka.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...