MZ: Národné centrum zdravotníckych informácií dočasne povedie Peter Lukáč Bratislava 12. apríla (TASR) - Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) od stredy dočasne povedie Peter ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 12.04.2023 categoryDenné správy

Bratislava 12. apríla (TASR) - Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) od stredy dočasne povedie Peter Lukáč. Personálne zmeny súvisia s úpravou zriaďovacej listiny, na základe ktorej zanikla trojčlenná rada riaditeľov a nahradil ju jednoosobový štatutárny orgán. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.
"V pozícii generálneho riaditeľa NCZI skončil 11. apríla Marek Macho. Ešte v priebehu minulého týždňa, teda pred rozhodnutím o zmene zriaďovacej listiny, požiadala o uvoľnenie z pozície výkonnej riaditeľky Barbora Mareková. Funkcia tretieho člena rady riaditeľov nebola od jej vzniku obsadená," spresnil rezort.
O zmene rozhodol štátny tajomník MZ Michal Palkovič. Vedenie rezortu sa k modelu jednoosobového štatutárneho orgánu podľa vlastných slov vrátilo po tom, ako sa po viac ako troch mesiacoch neosvedčilo riadenie inštitúcie kolektívnou radou riaditeľov.
Lukáč má NCZI viesť do výberového konania, ktoré sa musí uskutočniť do šiestich mesiacov. "Úlohou nového riaditeľa bude okrem iného zlepšenie procesov zberu a napĺňania zdravotných registrov vrátane Národného onkologického registra, ale aj zlepšovanie služieb elektronického zdravotníctva," priblížilo MZ.
Lukáč bol na čele NCZI od novembra 2021 po tom, ako uspel vo verejnom výberovom konaní. Vo funkcii skončil koncom minulého roka po zmene zriaďovacej listiny.


akb luc sum mia

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.