lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ECDC: Nový subvariant XBB.1.5 zatiaľ pre Európu nepredstavuje veľké riziko Kodaň 13. januára (TASR) — Nový koronavírusový subvariant XBB. 1. 5, ktorý sa rapídne šíri ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 13.01.2023 categoryDenné správy

Kodaň 13. januára (TASR) — Nový koronavírusový subvariant XBB.1.5, ktorý sa rapídne šíri v USA, nepredstavuje pre väčšinu obyvateľov Európy veľké riziko. Uviedlo to v piatok podľa agentúry DPA Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), ktoré však zároveň varovalo, že toto hodnotenie sa môže v najbližších týždňoch zmeniť. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento týždeň upozornila, že subvariant XBB.1.5 doposiaľ najinfekčnejšou formou koronavírusového variantu omikron. Aktuálne sa rýchlo šíri v Spojených štátoch, kde počas prvého januárového týždňa (do 7.1.) predstavoval 26,7 percenta zaznamenaných prípadov nákazy. V Európe je zatiaľ výskyt subvariantu XBB.1.5 relatívne nízky, ale stále narastá a podľa modelov by sa tam v priebehu najbližších mesiacov mohol stať dominantným. ECDC v piatkovom hodnotení uviedlo, že riziko, ktoré prestavuje omikronový subvariant XBB.1.5 pre väčšinovú populáciu krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), zahŕňajúceho krajiny EÚ a Island, Lichtenštajnsko a Nórsko, je zrejme len nízke. Stredné až vysoké riziko hrozí len zraniteľným skupinám obyvateľstva, ako sú starší a nezaočkovaní ľudia alebo osoby s oslabeným imunitným systémom. "V súvislosti s XBB.1.5 stále existujú viaceré nejasnosti, takže toto hodnotenie sa môže ešte v priebehu nadchádzajúcich týždňov zmeniť zároveň s tým, ako budú prichádzať nové informácie," varovalo ECDC, ktoré je jednou z agentúr Európskej únie. Podľa matematických modelov by sa subvariant XBB.1.5 mohol stať dominantným v krajinách EHP v priebehu jedného až dvoch mesiacov. Podľa ECDC však zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by XBB.1.5 vyvolával ťažší priebeh ochorenia COVID-19 než predchádzajúce varianty omikronu. Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) vo štvrtok uviedol, že XBB.1.5 sa zatiaľ našiel len v zhruba jednom percente laboratórne skúmaných vzoriek.WHO v piatok skrátila odporúčanú dobu karantény pre osoby nakazené ochorením COVID-19. U symptomatických prípadov WHO najnovšie odporúča už len desaťdňovú a u osôb bez príznakov päťdňovú izoláciu. Doposiaľ boli odporúčané doby karantény 13, respektíve desať dní.

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.