COVID-19: Darcovia krvi v Holandsku nevedeli, že boli infikovaní koronavírusom Brusel/Amsterdam 26. augusta (TASR) - Takmer polovica darcov krvi, ktorí spolupracujú s holandskou celonárodnou krvnou ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 26.08.2020 categoryDenné správy

Brusel/Amsterdam 26. augusta (TASR) - Takmer polovica darcov krvi, ktorí spolupracujú s holandskou celonárodnou krvnou bankou Sanquin a u ktorých boli objavené protilátky na koronavírus SARS-CoV-2, zistila, že boli týmto vírusom infikovaní. Táto skutočnosť vyšla najavo po vykonaní testov na odobratých vzorkách krvi, uviedol v stredu spravodajský server DutchNews.nl.Krvná banka v máji rozposlala dotazníky darcom krvnej plazmy týkajúce sa ich zdravotného stavu a súčasťou dotazníka bola aj otázka, či prekonali ochorenie COVID-19.Do prieskumu sa zapojilo 3767 darcov, pričom laboratóriá spoločnosti Sanquin identifikovali protilátky proti novému typu koronavírusu v krvi 239 darcov. Až 48 percent z nich vôbec nevedelo, že prekonali nákazu COVID-19. Po bližšom výskume sa zistilo, že desať percent z darcov, ktorí vírus prekonali, nemalo žiadne príznaky ochorenia, zatiaľ čo ostatní priznali, že bojovali s nádchou alebo nachladnutím.Laboratórne testy zároveň dokázali, že iba 20 percent ľudí, ktorí v dotazníku pre krvnú banku priznali, že si myslia, že boli koronavírusom nainfikovaní, malo v krvi potrebné protilátky. Výsledky prieskumu, ako uviedla krvná banka Sanquin, naznačili, že ľudia vo všeobecnosti nedokážu určiť či sú alebo nie sú infikovaní koronavírusom, čo znamená, že by sa mali vo väčšej miere podrobovať testom a to aj v prípade, že majú iba mierne príznaky ochorenia.

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.