lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


BANSKÁ BYSTRICA: Koncentrácia peľu paliny vo vzduchu sa zvýšila Banská Bystrica 17. augusta (TASR) - Podľa hlásení monitorovacích staníc peľovej informačnej služby (PIS) pri ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 17. augusta (TASR) - Podľa hlásení monitorovacích staníc peľovej informačnej služby (PIS) pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Trnave a v Žiline boli v uplynulých dňoch namerané takmer na celom území vysoké koncentrácie peľu paliny. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.Pokračovala, že peľ tejto buriny je silným alergénom, pričom odborníci sú všeobecne svedkami nárastu alergikov s precitlivenosťou na túto rastlinu. Peľ paliny tiež skrížene reaguje so všetkými ostatnými astrovitými rastlinami. Pozitívny kožný test má približne 80 % polinotikov, pričom kauzálnym alergénom môže byť až pre tretinu pacientov. Všetky astrovité byliny (palina, ambrózia, rumanček či slnečnica) často vyvolávajú skrížené reakcie po konzumácii zeleniny, a to koreňovej, hlávkovej aj hľuzovej, ale aj ovocia a korenín."Kvitnúť budú aj ostatné byliny z čeľade astrovitých - astra, slnečnica topinambur, rumanček, vratič a iné, výraznejšie sa zvýšili aj koncentrácie peľu ambrózie. Dlhodobo si na väčšine územia Slovenska udržiava ešte veľmi vysoké koncentrácie slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytuje už len v nízkych koncentráciách," konštatovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku. Pokračovala, že okrem spomenutých druhov sa v ovzduší v nízkych koncentráciách vyskytoval peľ rastlín z čeľade astrovitých, mrkvovitých, štiavu, skorocelu a mrlíkov. Na celom území sa naďalej udržiavajú veľmi vysoké denné koncentrácie spór húb – plesní s najpočetnejšie zastúpenými rodmi Cladospórium a Alternária.Prognóza výskytu denných koncentrácií peľu bude v týchto a nasledujúcich dňoch výrazne ovplyvnená počasím. Obdobie bez zrážkovej činnosti prinesie ďalší nárast denných koncentrácií peľu najmä významných alergénov paliny a ambrózie. Peľová sezóna paliny je na svojom vrchole, výraznejšie pribudne ešte peľ ambrózie. Koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých sa budú do jesene udržiavať len vo veľmi nízkych koncentráciách. Dlhodobejšie sa udržia vyššie koncentrácie peľu pŕhľavy a veľmi vysoké koncentrácie spór húb v ovzduší na celom území Slovenska.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...