lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ŽILINA: ŽSK potrebuje na navýšenie platov lekárov 2,42 milióna eur Žilina 12. decembra (TASR) – Na navýšenie platov lekárov navrhnuté v memorande medzi vládou SR a Lekárskym ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Žilina 12. decembra (TASR) – Na navýšenie platov lekárov navrhnuté v memorande medzi vládou SR a Lekárskym odborovým združením (LOZ) potrebuje Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v štyroch nemocniciach v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti 2,42 milióna eur a pre zdravotné sestry 5,1 milióna eur. Po zasadnutí zastupiteľstva ŽSK o tom dnes informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.Situáciu môže podľa Blanára vyriešiť jedine novela zákona o navýšení platieb zdravotných poisťovní za poistencov štátu predložená do Národnej rady (NR) SR. "Dnes platné 4 percentá sú nedostatočné a bude sa to musieť posunúť niekde na úroveň 4,32 percenta. My navrhujeme aj vyššie číslo. Ak táto platba nebude zo strany zdravotných poisťovní naplnená, budeme musieť radikálne znižovať náklady, čo môže stáť ľudí miesta. A nevylučujem, že by to viedlo až k zrušeniu niektorej z nemocníc ŽSK. Čo zásadne odmietame, a preto žiadame vládu, aby navýšila platby do zdravotných poisťovní," povedal predseda ŽSK.Zdôraznil, že vláda SR by mala pripraviť nový systém financovania, ktorý odbúra všetky deformácie v systéme. "A potom pripraviť stratégiu poskytovania verejnej zdravotnej starostlivosti, ktorej súčasťou budú aj samosprávne kraje. Nielen štát. Pretože posledná diskriminácia, že boli oddlžené len štátne nemocnice a neboli oddlžené nemocnice samosprávneho kraja ako verejné nemocnice, je pre nás absolútne neprijateľná," dodal Blanár.Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Katarína Zollerová pre TASR uviedla, že na platy lekárov a sestier budú určené hlavne peniaze, ktoré ministerstvo ušetrí. "Okrem úspor v liekovej reforme - nastavenie cien liekov na 2. najnižšiu cenu v Európskej únii (EÚ) a na zavedení generickej preskripcii ušetríme na budúci rok okolo 100 miliónov eur - nemocnice vypovedali nevýhodné zmluvy. Ministerstvo plánuje v budúcom roku zaviesť centrálne obstarávanie niektorých produktov pre nemocnice," uviedla Zollerová.Doplnila, že nemocnice združené v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) dostali od Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) nové dodatky k zmluvám, platné od 1. 12. 2011, na základe ktorých dostanú viac peňazí. "VšZP sa v nich dohodla s nemocnicami združenými v ANS na zvýšení platieb, a to 20 percent na ústavné pohotovostné služby a v priemere 7,5 percenta na lôžkovú starostlivosť," uzatvorila Zollerová.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...