lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ŽILINA: Minister zdravotníctva by nemal podľa odborárov strácať čas v regiónoch Žilina 14. novembra (TASR) – Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik by nemal strácať čas behaním po ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Žilina 14. novembra (TASR) – Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik by nemal strácať čas behaním po nemocniciach a presviedčaním lekárov, ale mal by rokovať v Bratislave s výborom Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Po dnešnom rokovaní lekárov Fakultnej Nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline s ministrom zdravotníctva to skonštatoval predseda LOZ v žilinskej FNsP Peter Blaško.Zdôraznil, že vo FNsP v Žiline je stále platných takmer 100 výpovedí lekárov z kľúčových oddelení, bez ktorých nie je možné zabezpečiť ani akútnu zdravotnú starostlivosť. „Koncom minulého týždňa sa pridali ďalší lekári, ktorí vypovedali ústavné pohotovostné služby. Takže aj vzhľadom na to je situácia v našej nemocnici naďalej stále kritická,“ povedal Blaško.Minister zdravotníctva na margo rokovania uviedol, že lekárom sa snažil vysvetliť veci, ktoré nemali odkiaľ vedieť. „Ja som lekárom ukázal fakty. Dal som to kolovať, takže sami si mohli urobiť obraz o tom, aká je pravda. Druhá vec je, že lekári naozaj zarábajú málo. V tejto nemocnici je nástupný plat 551 eur, čo je naozaj málo. A je povinnosťou nielen ministra zdravotníctva, ale aj štátu, aby kľúčové zamestnania boli ohodnotené,“ dodal Uhliarik.Stretnutia s lekármi v regiónoch majú podľa jeho vyjadrenia veľký význam. „Lebo Slovensko nie je len Bratislava. Slovensko je aj Žilina, Slovensko sú aj Košice, prípadne iné regióny a v niektorých regiónoch sú trošku iné problémy ako v Bratislave. Súhlasím ale s tým, že kľúčová vec by sa mala urobiť naozaj centrálne. A preto ani ambíciou nebolo tu dohodnúť nejaké konkrétne čísla. Ostáva nám 16 dní. A mojou prvoradou úlohou a myslím si, že aj lekári si to uvedomujú, je neohroziť zdravie pacienta. A toto by malo byť našim prvoradým cieľom. Čiže, budeme rokovať aj 24 hodín v kuse a verím, že k dohode dôjde,“ povedal minister zdravotníctva.Riaditeľ FNsP Žilina Juraj Hamaj informoval, že k dnešnému dňu evidujú 98 výpovedí a 102 žiadostí o prijatie do zamestnania. „Ale musím konštatovať, že tých 102 žiadostí bolo podaných v časovom predstihu, takže dnes ich reálne určite nie je 102. Pretože mnohí sú buď absolventi a sú zamestnaní alebo nemajú záujem ísť do nášho zariadenia. Robíme všetko pre to, aby služby a zdravotná starostlivosť boli zabezpečené aj po 1. 12. Výpoveďami sú najohrozenejšie anesteziológia a novorodenecké oddelenie. Ak nezískame viac anesteziológov, akútna starostlivosť bude ohrozená. Máme pripravený krízový scenár, budeme musieť fungovať v takom režime, aký nám realita dovolí,“ uzatvoril Hamaj.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...