lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ŽILINA: FNsP dokáže zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť Žilina 1. decembra (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline je dostatok lekárov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Žilina 1. decembra (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline je dostatok lekárov na zabezpečenie akútnej zdravotnej starostlivosti. Pre TASR to uviedol námestník riaditeľa FNsP v Žiline Rastislav Johanes.„V prípade, že by sa niečo stalo, sú na telefóne ďalší kolegovia, aby sa o ľudí postarali. Lebo lekárom nejde o to, aby sa niekomu niečo stalo,“ skonštatoval Johanes. Doplnil, že lekári v odboroch, na ktorých stojí nemocnica výpovede nestiahli.V žilinskej nemocnici nestiahlo výpovede približne 90 lekárov. „Minimálne týždeň sú lekári pod takým psychickým tlakom, že je skutočne len na ich osobnej statočnosti, že vôbec niektorí pracujú. Hovorí sa, že niektoré PN sú vymyslené. Myslím si, že polovica z nich súvisí s tým, že bol na nich vyvinutý obrovský tlak. Aj lekári sú len ľudia,“ povedal Johanes.Podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v žilinskej FNsP Branislav Serva informoval, že na Oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) dnes pracujú iba štyria lekári. „Stále je to také, že si môžeme dovoliť, aby si jeden kolega išiel domov oddýchnuť, aby sa nič nestalo. Hlavne jemu a potom aj jeho pacientom. Ale to nevieme dokedy. Ja som podal výpoveď, ale prevzal som zároveň pracovnú povinnosť. Takže si povinnosti plním, a to dôsledne. Záleží mi na tom, aby nedošlo k vážnemu ohrozeniu zdravia a života. Otázka je, prečo nedokážu kompetentní prijať také opatrenia, aby nám umožnili liečiť pacientov,“ skonštatoval Serva.Piati lekári novorodeneckého oddelenia žilinskej FNsP výpovede stiahli. „Nechceli sme, aby sem prišli lekári, ktorí novorodenca videli z rýchlika. Lebo o novorodenca sa má starať neonatológ a na Slovensku nie sú žiadni voľní neonatológovia. Podľa Zákonníka práce by nás malo byť asi 10. To znamená, že by museli prijať štyroch. A neverím, že sa na Slovensku štyria voľní kvalifikovaní neonatológovia vyskytujú,“ dodal primár novorodeneckého oddelenia FNsP v Žiline Michal Jánoš.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...