lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVOTNÍCTVO: LOZ vyzvalo ministerku,aby odvolala riaditeľa žilinskej nemocnice Bratislava 23. novembra (TASR) – Lekárski odborári listom vyzvali ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD), ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 23. novembra (TASR) – Lekárski odborári listom vyzvali ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD), aby odvolala riaditeľa žilinskej fakultnej nemocnice Štefana Voláka. Ten v utorok (20. 11.) oficiálne požiadal tri odborové organizácie žilinskej nemocnice o udelenie súhlasu s výpoveďou podpredsedu LOZ a zároveň predsedu základnej organizácie LOZ vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Žilina Petra Blaška.„Dovoľujem si požiadať o vaše verejné dištancovanie sa od takéhoto postupu riaditeľa nemocnice a verejne deklarované kroky, ktoré sa prijali pre odstránenie podobných prípadov v nemocniciach a o odvolanie riaditeľa,“ napísal v liste adresovanom ministerke a premiérovi predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.Podľa odborárov „nemožno toto správanie vnímať inak ako diskriminačné správanie vedenia nemocnice pre jeho činnosť súvisiacu s organizovaním symbolického protestu za dodržiavanie Memoranda“. Riaditeľ tento týždeň reagoval, že k žiadosti o prepustenie lekára došlo kvôli nadbytočnosti, nie kvôli protestu. Podľa vlastných slov vydal súhlas s protestnou akciou lekárov V4, ktorá sa konala tento utorok (20. 11.). „Aj toto je zreteľný prípad, ako LOZ zavádza verejnosť a využíva každú príležitosť na svoju medializáciu plnú klamstiev,“ povedal riaditeľ nemocnice. Kvôli zlej hospodárskej situácii musela nemocnica podľa neho pristúpiť k racionalizačným krokom, medzi ktoré patrí aj zlučovanie oddelení a prepustenie asi desiatich lekárov.Ministerstvo zdravotníctva sa za lekára postavilo. Riaditeľ podľa hovorkyne rezortu Zuzany Čižmárikovej od prvého dňa pracuje na záchrane nemocnice, a ak by tieto kroky neurobil, hrozil by jej úplný zánik. „Je však smutné, že na záchrane žilinskej nemocnice sa mohlo podieľať aj LOZ, odmietli však ponúkané riešenie, ako zachovať plnú prevádzku nemocnice pre žilinských pacientov. Namiesto pomoci účelovo a nepravdivo spájajú kroky záchrany nemocnice s klamstvami a medzi obyvateľmi žilinského kraja aj naďalej šíria poplašné správy,“ reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.Podľa odborárov aj primár potvrdil, že Blaško je vynikajúci pracovník, plne atestovaný lekár. „Ako jediný z oddelenia vedie špecializovanú andrologicko-sexuologickú ambulanciu a toho času sa vzdeláva aj nad bežnú úroveň,“ napísali v liste. Upozornili, že urologické oddelenie v žilinskej nemocnici disponuje od 1. 8. 2012 iba deviatimi zamestnancami, z toho dvaja atestovaní lekári majú znížený pracovný úväzok, primár je v dôchodkovom veku a ďalší traja lekári sú neatestovaní.Odborári v liste tiež uviedli, že zo siedmich bodov memoranda medzi vládou a LOZ, ktoré vlani ukončilo hromadné podávanie výpovedí, ostáva zo strany vlády zatiaľ šesť plne nesplnených. Čižmáriková uviedla, že na liste ministerky o splnení požiadaviek z memoranda trvajú. „Určite však diskusiu medzi nami a LOZ nebudeme robiť cez médiá, je to neštandardná forma,“ reagovala.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...