lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Zimné športy si od začiatku sezóny vyžiadali 14 zásahov VZZS ATE Bratislava 2. februára (TASR) - Zimné športy si od začiatku zimnej turistickej sezóny 2011/12 vyžiadali ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 2. februára (TASR) - Zimné športy si od začiatku zimnej turistickej sezóny 2011/12 vyžiadali doteraz 14 zásahov Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE). Najčastejšie pomáhal vrtuľník zraneným lyžiarom, snowboardistom a skialpinistom, v jednom prípade potrebovali pomoc zranený horolezec, turista a štvorročné dieťa zranené počas sánkovania."Lekári VZZS ATE ošetrovali počas týchto zásahov vážne poranenia končatín, chrbtice a hlavy. Najčastejšou príčinou zranení boli pády na lyžiach a snowboardoch, v dvoch prípadoch zasahoval vrtuľník po vzájomnej zrážke lyžiarov. Záchranári pomáhali aj lyžiarovi zranenému po náraze do stromu," informovala hovorkyňa VZZS ATE Sylvia Galajda. Za najnáročnejšiu záchrannú akciu označila technický zásah za tmy na konci vianočných prázdnin v lyžiarskom stredisku Chopok Juh – Srdiečko. Zo zjazdovky do lesa vtedy zišiel 29-ročný snowboardista z Rimavskej Soboty. "Pri páde si spôsobil vážnu otvorenú zlomeninu predkolenia a privolaní záchranári žiadali okamžite o spoluprácu vrtuľník. Leteckí záchranári spustili z vrtuľníka priamo k pacientovi lekárku. Tá po ošetrení naložila pacienta do vákuového matraca a pomocou palubného navijaku ho evakuovala z terénu a vrtuľníkom ho previezli do nemocnice," priblížila Galajda.Počas celej zimnej sezóny 2010/2011 pomáhali posádky VZZS ATE lyžiarom spolu 45-krát.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: