lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Výskyt chrípky v Banskobystrickom kraji opäť stúpol Banská Bystrica 16. marca (TASR) – Epidemiológovia v Banskobystrickom kraji evidujú, tak ako predpokladali, po jarných ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 16. marca (TASR) – Epidemiológovia v Banskobystrickom kraji evidujú, tak ako predpokladali, po jarných prázdninách a začiatku vyučovania opäť zvýšenú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) i chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO). TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.V 11. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 58 percent lekárov pre deti a dorast a 41 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, v absolútnom vyjadrení 5776 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť 1648 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 785 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 224 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. V sledovanom kalendárnom týždni je výskyt ARO vyšší o 6,3 percenta oproti minulému a výskyt CHPO vyšší takmer o 18,2 percenta. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však výskyt týchto typov ochorení nižší, v prípade ARO o 32,4 percenta a v prípade CHPO o 26,5 percenta. Na rozdiel od uplynulého týždňa, kedy lekári neevidovali žiadny skomplikovaný prípad z ARO aj CHPO, v 11. kalendárnom týždni vzrástol ich výskyt na 4,5 percenta.Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Rimavská Sobota (takmer 950 prípadov), okrese Lučenec (vyše 730) a Banská Bystrica (720). CHPO najviac postihli pacientov v okrese Veľký Krtíš, nasledujú okresy Revúca, Lučenec a Rimavská Sobota. Zaujímavosťou je, že v okrese Krupina sa v sledovanom období tentoraz nevyskytol ani jeden prípad chrípky. Z hľadiska veku ochorenia ARO najviac postihujú v absolútnych číslach vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva, o polovicu menej chorých je medzi žiakmi základných škôl a najmenšími deťmi od nula do päť rokov. Najnižší výskyt ochorení na ARO je medzi seniormi. V prípade chrípky je najvyšší výskyt chorých opäť medzi ekonomicky činným obyvateľstvom, žiakmi základných škôl (6- až 14-ročnými) a najmenšími deťmi (0 - 5 rokov).

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...