lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Vlak zdravých pľúc vyrazí z Bratislavy do Košíc o dva dni neskôr Bratislava 16. novembra (TASR) - Vlak zdravých pľúc, ktorý mal na cestu zo západu na ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 16. novembra (TASR) - Vlak zdravých pľúc, ktorý mal na cestu zo západu na východ Slovenska vyraziť v pondelok 19. novembra, odštartuje napokon o dva dni neskôr, a to v stredu 21. novembra. Dôvodom je, že táto aktivita zaujala zástupcov Európskej komisie, ktorí ju prídu osobne monitorovať.Vlak, v ktorom bude jedno kupé slúžiť ako "mobilná klinika", v ktorej budú pľúcni lekári a zdravotné sestry merať vitálnu kapacitu pľúc a poskytovať poradenstvo o pľúcnych chorobách a odvykaní od fajčenia, odštartuje z Bratislavy do Košíc v stredu o 7.55 h. Cestujúci si budú môcť zmerať aj úroveň oxidu uhoľnatého vo vydýchnutom vzduchu tzv. smokelyzerom.Hodnota CO pomáha odhaliť, nakoľko sú orgány ochudobnené o kyslík. Zvýšená býva najmä u fajčiarov, no môže byť vysoká aj u ľudí, ktorí žijú v znečistenom ovzduší či v rušných mestách. Odborníci budú poskytovať poradenstvo a merať pľúcne funkcie aj na vlakových staniciach v Bratislave, Poprade a Košiciach.Aktivita ma slúžiť aj na prevenciu chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Okrem toho sa má takto zvýšiť povedomie o jej príznakoch a podporiť ľudí, aby neodkladali návštevu lekára, pokiaľ sa u nich objavia problémy s dýchaním alebo pretrvávajúci kašeľ.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...