lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: V utorok 17. apríla bude Svetový deň hemofílie Bratislava 16. apríla (TASR) - Detstvo chlapcov, ktorí trpia hemofíliou, je plné zákazov. Plnohodnotný život ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 16. apríla (TASR) - Detstvo chlapcov, ktorí trpia hemofíliou, je plné zákazov. Plnohodnotný život nemajú ani ako dospelí a svoj život musia prispôsobiť chorobe. Slovenské hemofilické združenie pri príležitosti Svetového dňa hemofílie, ktorý bude 17. apríla, pripravuje od 26. do 28. apríla 2012 finančné zbierky. Výťažok z nich bude slúžiť na aktivity združenia, najmä na detský rehabilitačný tábor. Jednou z hlavných úloh tábora je naučiť deti aplikovať si injekčnú preventívnu liečbu – faktor na zrážanie krvi. Na Slovensku žije približne 550 hemofilikov, z toho 125 detí. Podporiť ich možno aj darcovskou SMS správou s textom DMS HEMO na číslo 877. Hemofília je vrodená krvácavá choroba. Ide o genetickú poruchu, ktorá spôsobuje nedostatočnú tvorbu bielkoviny krvnej plazmy, a tým aj nedostatočnú zrážanlivosť krvi a zastavenie krvácania po poranení. Nedostatok koagulačného faktora, ktorý je potrebný na zrážanie krvi, vedie k nadmerným prejavom krvácavosti. U ťažších hemofilikov dochádza aj k spontánnemu krvácaniu. Ochorenie prenášajú zdravé ženy a trpia ňou mužskí potomkovia rodiny. TASR informoval Jaroslav Janovec zo Slovenského hemofilického združenia.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...