lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: V lekárňach budú dostupné domáce testy na vírus HIV Košice 29. novembra (TASR) - Od budúceho roka si bude možné v slovenských lekárňach zakúpiť ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Košice 29. novembra (TASR) - Od budúceho roka si bude možné v slovenských lekárňach zakúpiť test, ktorý jeho užívateľovi umožní zistiť prítomnosť vírusu HIV, ako aj vírusu hepatitídy typu C. Na testovanie poslúžia sliny, prípadne krv."Ten test je prospešný v tom, že si ho pacient vie urobiť sám doma a že je veľmi presný a ľahko interpretovateľný. Dá sa to porovnať s tehotenským testom," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Košiciach prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. Podľa neho človek, ak si doma urobí test, vie povedať s pravdepodobnosťou hraničiacou takmer s istotou, či by mohol byť infikovaný. Cena testu zatiaľ nie je známa.K júnu tohto roku bol podľa profesora počet registrovaných slovenských občanov nakazených HIV vírusom 367. Odborníci odhadujú, že je ich viac. "Čím skôr začneme pacienta liečiť, tým skôr budú lepšie výsledky liečby," poznamenal Jarčuška. Na východnom Slovensku registrujú 45 HIV pozitívnych.Domáci test funguje na rovnakom princípe ako tehotenský. Stačí použiť testovaciu tyčinku, vytrieť si ďasná a vložiť to do špeciálneho roztoku. Už po 20-30 minútach dokáže aj laik odčítať výsledok. Rovnako možno testovať aj prítomnosť protilátok na HCV vírus, teda možnú nákazu vírusom hepatitídy typu C. Jarčuška dodal, že tak, ako aj u tehotenských testov, treba výsledok preveriť a navštíviť odborníka. V Českej republike registrujú viac ako 1500 nakazených. Podľa Jarčušku je ich na Slovensku 5-6 násobne menej ako je európsky priemer. V súčasnosti sa ochorenie diagnostikuje na základe testov z odobratej vzorky krvi. Výsledky sú známe spravidla do siedmich až desiatich dní. Vírus HIV napáda ľudský imunitný systém, infikovaný človek môže byť podľa odborníkov v dobrom klinickom stave aj 15 až 20 rokov, kým sa u neho rozvinie choroba AIDS.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...