lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: V južných okresoch Trnavského kraja chrípka utočí naďalej Galanta/Dunajská Streda 6. februára (TASR) - V južných okresoch Trnavského samosprávneho kraja v Galante a ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Galanta/Dunajská Streda 6. februára (TASR) - V južných okresoch Trnavského samosprávneho kraja v Galante a Dunajskej Strede majú akútne respiračné ochorenia (ARO) stúpajúcu tendenciu. "V okrese Galanta evidujeme takmer 1900 ochorení chrípky, čo je v prepočítaní chorobnosti 2365 na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s prechádzajúcimi týždňami došlo teda k vzostupu chorobnosti o 55 percent," konštatovala hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Galante Iveta Šuleková s tým, že je prerušená prevádzka v 13 základných a 12 materských školách. Podľa jej ďalších slov sa predpokladalo, že chorobnosť porastie, preto od piatka (1. 2.) platí zákaz návštev v Nemocnici s poliklinikou Svätého Lukáša v Galante.V šiestom kalendárnom týždni eviduje zatiaľ RÚVZ Dunajská Streda prerušenie vzdelávacieho procesu v troch kolektívnych zariadeniach. Informovala TASR regionálna hygienička úradu Terézia Horony. "Ide o základnú školu v Zlatých Klasoch, materskú škole v Janíkoch, kde už druhýkrát došlo v tomto roku k prerušeniu prevádzky zo zdravotných dôvodov. Brány Materskej školy Medveďov sú tiež na pár dni uzavreté," konštatovala Horony s tým, že ochorenia majú stúpajúcu tendenciu, ale podľa počtu ochorení epidémia zatiaľ nehrozí.Ako uviedla, počasie podporuje ARO, oteplenie a vlhkosť pomáha šíreniu chrípkových ochorení. "Predpokladáme, že na základe doterajších skúseností počet chorých sa bude naďalej zvyšovať," povedala. Regionálna hygienička radí chorým na ARO, aby ostali doma. "Chránia tým seba ale aj svoje okolie," zdôraznila. Pripomenula, že chorého zamestnanca by mal vedúci pracovník poslať domov a ten má chorobu vyležať. Týka sa to aj žiakov a študentov škôl. "Telo potrebuje odpočinok, veľa tekutiny, zvýšený príjem vitamínov. Ak príznaky neodstupujú po troch-štyroch dňoch, treba navštíviť lekára. "Odporúčam aj v domácnosti používať rúško," podotkla. Dodala, že pre chrípku je typický náhly začiatok, vysoké teploty, bolesti v kĺboch a pocit slaboty. Ak je to bez zvýšenia teploty, ide skôr o ochorenie z prechladnutia, alebo ochorenie spôsobené inými vírusmi, baktériami.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...