lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Ústav súdneho inžinierstva bude za 230.000 eur analyzovať dlh UNB Bratislava 26. júla (TASR) - Ústav súdneho inžinierstva v Žiline, ktorý realizuje oceňovanie majetku 25 ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 26. júla (TASR) - Ústav súdneho inžinierstva v Žiline, ktorý realizuje oceňovanie majetku 25 z 30 zdravotníckych zariadení, ktoré čaká transformácia na akciovky, bude bez súťaže analyzovať aj dlh najväčšej slovenskej nemocnice, Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Ako vyplýva zo zmluvy podpísanej pred šiestimi dňami, ústav by mal pre nemocnicu do polovice augusta pripraviť analýzu jej zadlženia ku koncu apríla, trend zadlžovania od mája do konca tohto roku a analýzu záväzkov, ktoré vznikli po apríli a nemocnica si ich bude hradiť z vlastných zdrojov. Hodnota zákazky je 230.400 eur s DPH."Od začiatku prípravy transformácie postupujeme podľa metodických pokynov a harmonogramu z Ministerstva zdravotníctva SR. Na posúdenie štruktúry záväzkov v rámci plánovanej finančnej stabilizácie zdravotníckych zariadení bola UNB zaviazaná úlohami a termínmi z ministerstva," uviedla pre TASR na margo podpísania zmluvy hovorkyňa zariadenia Zuzana Čižmáriková. Doplnila, že bez predchádzajúcich krokov by sa UNB nemohla podieľať na ďalšej pripravovanej stabilizácií zdravotníckych zariadení, ktorá je pre nemocnicu nevyhnutná vzhľadom na jej súčasnú zlú hospodársku situáciu. Dlh UNB sa v súčasnosti pohybuje na úrovni asi 70 miliónov eur.Aj v tomto prípade sa na uzatvorenie zmluvy využila výnimka zo zákona o verejnom obstarávaní. Spomínaných 25 zdravotníckych zariadení tiež nemuselo vyhlasovať súťaž, ministerstvo im totiž poradilo využiť výnimku. Ako na májovom stretnutí s riaditeľmi zariadení, z ktorého má TASR k dispozícii zvukový záznam, zdôraznili reprezentanti rezortu, okrem UNB nemusia zariadenia na tento účel využiť zákon o verejnom obstarávaní. Zároveň ich požiadali, aby rešpektovali názor svojho zriaďovateľa.Ako vtedy ozrejmil šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik, cieľom takéhoto postupu je vytvorenie jednotného výstupu. Riaditeľom garantoval, že postup je predrokovaný aj s Úradom pre verejné obstarávanie aj s Ministerstvom spravodlivosti SR. Poznamenal, že tento postup sa zvolil aj preto, aby neboli podozrenia, že rezort niekoho uprednostňuje.Ústav súdneho inžinierstva by tak za oceňovanie majetku 25 zdravotníckych zariadení mal zinkasovať vyše 1,5 milióna eur. Ďalších 230.000 eur by mal dostať za analýzu dlhu pre UNB. Dlhy ostatných 25 nemocníc sa analyzujú v rámci oceňovania majetku. Oceňovanie majetku pre UNB robia na základe verejného obstarávania súkromné audítorské spoločnosti.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: