lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Takmer každý desiaty občan trpí duševnou poruchou Bratislava 29. septembra (TASR) - Nárast počtu duševných porúch je markantný. Takmer každý desiaty občan ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 29. septembra (TASR) - Nárast počtu duševných porúch je markantný. Takmer každý desiaty občan Slovenska trpí nejakou duševnou poruchou a podrobuje sa odbornej liečbe. Na stretnutí s médiami o tom dnes informovali predstavitelia Ligy za duševné zdravie (LDZ), ktorá sa už 12 rokov snaží o šírenie konkrétnych a pravdivých informácií o duševných poruchách a ich liečbe. Svoje aktivity zdôvodňuje tým, že téma duševných porúch je tabuizovaná, verejnosť má skreslené názory na psychické ochorenia.Podľa Pavla Černáka, riaditeľa psychiatrickej nemocnice v Pezinku, ambulantnú starostlivosť vyhľadalo už takmer 400.000 pacientov. "Je to veľmi veľké číslo, v čase, keď sme zakladali LDZ, tento počet bol cez 200.000," spresnil. Podľa štatistiky z Národného centra zdravotníckych informácií výskyt nových duševných porúch vzrastá ročne približne o 23 %. Aj preto LDZ organizuje 8. ročník informačnej kampane Dni duševného zdravia s témou Nezabudnite na svoje duševné zdravie. Kampaň sa koná pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia (10. október) a jej súčasťou je aj celoslovenská zbierka.Zbierka Dni nezábudiek, ktorá má verejnosť upozorniť na to, že duševné zdravie je rovnako dôležité ako telesné, sa uskutoční pouličnou formou od 8. do 12. októbra. V tom čase si ľudia na celom Slovensku môžu zakúpiť za dobrovoľný príspevok malú modrú nezábudku - symbol duševného zdravia. Nezábudky budú rozdávať dobrovoľníci, členovia združení LDZ alebo študenti stredných škôl. Zbierku je možné podporiť aj zaslaním SMS na číslo 833 v sieti všetkých operátorov v hodnote 1 euro alebo finančným príspevkom priamo na účet LDZ SR.Vyzbierané peniaze rozdelia do slovenských regiónov na projekty, ktoré pomáhajú budovať komplexnú sieť služieb pre ľudí s duševnou poruchou - krízové centrá, chránené dielne, denné stacionáre, chránené bývanie a služby pracovnej či sociálnej rehabilitácie."Až 90 % prostriedkov, ktoré vyzbierame, zostávajú v regiónoch. Nie je to centralistický bratislavský počin," komentoval zbierku Martin Knut, predseda správnej rady LDZ. "Je to počin, ktorý hovorí o tom, že v Bratislave je silná značka, ktorá pomáha v uliciach slovenských miest budovať dôveru v to, že dávame peniaze na rozumné aktivity," uzavrel zakladateľ LDZ.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...